Data publicării:
Altă anchetare...
"După cel mai recent eșec al DNA, în care Curtea Constituțională a arătat că audierea Guvernului Grindeanu a fost un inutil gest de forță, se impune o întrebare: DNA, care este următoarea anchetare?", scrie Flaviu Predescu.
Tot mai multă lume reclamă faptul că acțiunile Direcției Naționale Anticorupție au căpătat, dintr-un instrument al luptei anticorupție, un sofisticat efect de PR, prin care, uneori, se elaborează credibile produse cu efect de bullying politic. Prin aceste acțiuni se știrbește în exces imaginea celor care sunt implicați în sistemul decizional al țării, cu funcții de răspundere sau se afectează însăși statalitatea. Se impune astfel o întrebare: a devenit sau nu DNA (direct sau indirect) un centru de influență a deciziei politice? Și cum am mai spus-o de o mie de ori până acum, este anormal să blochezi deciziile unui stat care vrea să evolueze, decredibilizând clasa politică și transformând-o la nivel de imagine publică în „cete" de penali sau viitori penali.
Iată că niciun tânăr „frumos și liber" nu a ieșit să protesteze după ce Curtea Constituțională a scos în evidență abuzul de putere al omniputernicei direcții aflată în subordinea Parchetului General și oare de ce? Pentru că cei care au protestat și protestează în Piața Victoriei susțin că vor „o țară ca afară", în care legile să se respecte și normailitatea să se instaleze „long term". Dar oare sunt cei care protestează capabili de o analiză mai profundă? De ce se protestează și după ce revendicările au fost luate în considerare. Se pare că sursele lor de informare sunt doar „unul de la altul", prin viu grai. Dacă cei care cer ar citi, totuși, mai mult, s-ar întreba mai în temă cine pe cine și de ce trebuie să vină să ia și mai ales unde duc aceste acțiuni de agresiune instituțională. (Recent, am auzit într-un tramvai, cum un tânăr a spus că ar intra în Parlament și i-ar omorî fără milă pe toți).
Fără să vreau să generalizez, nu cred că putea fi găsită o „masă" mai potrivită pentru a fi agitată decât cea a generației din care și eu fac parte și mai ales a celor care lucrează în corporații. Mulți dintre aceștia, neavând timp să se informeze temeinc, din cauza programului încărcat, își deleagă acestă activitate și o lasă pe seama unor „nerozi" însetați de radicalism și adrenalină, precum cântă-actor-politicianul T.Chirilă.
Mulți dintre corporatiști sunt oameni valoroși, cu standarde bune, dar care achiesează ușor la generalizări și la mesaje radicale, uneori rupți de realitatea de dincolo de „workaholic", „cookies" și „team building". În sânul generației a apărut un nou tip de lăcomie, agresivă, contestatatră și „ierarhistă".
La fel ca în urmă cu 70 de ani, lozincile sunt cele care susțin, e drept, cu un anumit umor, emoționalul unor abuzuri. Astăzi avem, spre exemplu, atât de generalul mesaj: „DNA să vină să vă ia" . Desigur că semnificația acetor cuvine puse împreună încălzește multe minți, care vor prin asta să-și stingă setea de dreptate. Mesajul place tuturor (ca mod de construcție) uneori până și susținătorilor celor împotriva cărora este îndreptat. Cine se folosește de el și de ce grupul revendicativ este atât de naiv încât să acheseze la bullyingul îndreptat împotriva întregii clasei politice?
Târârea Guvernului, în bloc, la DNA, la două luni de la instalare, pentru un act care s-a dovedit corect din punct de vedere politic, intră în aceeași categorie de acțiuni cu specularea incendiului de la Colectiv, care a pus o presiune decisivă pe guvernul Ponta. Și atunci s-a mers pe filonul nomotetic și idiografic, adică se evidențiază o persoană. Atunci a fost simbolizat negativ Oprea și culpabilizat înainte de a fi judecat pentru moartea lui Bogdan Gigină (probabil și în acest caz se va dovedi că a fost un alt abuz) și apoi generalizarea de după Colectiv, cum că toată clasa politică trebuie să plece pentru a face loc unor inși (cu excepția lui V. Dâncu) fără legitimitate, fără notorietate și fără empatie publică.
În subsidiar, pe Facebook, români în toată firea, au început să distribuie hărți ale Transilvaniei, cerând autonomie și „ruperea de miticii cărora nu le pasă". Unde se va ajunge?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News