Data publicării:
Alina Rotaru-Kottmann, cel mai bun rezultat pentru atletismul românesc la JO 2024: Podiumul nu era departe
Atleta Alina Rotaru-Kottmann a încheiat proba de săritură în lungime pe locul 7, la egalitate cu sportiva de pe locul 6.
Atleta română Alina Rotaru-Kottmann s-a clasat pe locul 7 în finala probei de săritură în lungime, la Jocurile Olimpice, acesta fiind cel mai bun rezultat al atletismului românesc la Paris 2024. Sportiva, în vârstă de 31 de ani, a afirmat că nu s-a aflat departe de podium, dar că speră la o evoluție mai bună la ediția de la Los Angeles în 2028.
”Podiumul nu era departe astăzi, m-am simțit foarte bine, eram și eu de 6,90 m. Mă gândesc la Los Angeles, da, sper să fie o pe performanță mai bună. Eu am riscat și astăzi, de la săritură la săritură m-am dus mai în față, dar nu a ieșit.
Mi-am dorit să atac medalia, dar nu a fost să fie. Am așteptat și vântul, dar tot a fost -1,1. Eu sunt mulțumită de performanța obținută, deși se putea și mai bine.
Îmi pare rău doar că sportiva de pe locul 6 are același rezultat ca mine. Cred că se putea și mai bine", a declarat Alina Rotaru-Kottmann, citată de Agerpres.
Alina Rotaru-Kottmann: Nu m-am regăsit pe această pistă
Sportiva a precizat că a avut anumite probleme din cauza pistei de pe Stade de France.
”Astăzi a fost un pic cam greu, nu m-am regăsit pe această pistă, dar am încercat să fac de la săritură la săritură mai bine, însă se pare că nimic nu a fost de partea mea.
Planul meu a fost astăzi să vin cât mai aproape de prag, să prind pragul cât mai bine, nu ca în calificări. Dar planul de acasă nu prea a funcționat și a trebuit din nou să mă lupt cu mine ca să intru în primele opt. Pista aceasta m-a afectat și pe mine pentru că de la săritură la săritură nu am ajuns pe prag", a mai spus Alina Rotaru-Kottmann.
Rotaru-Kottmann și Monae' Nichols au fost la egalitate, cu 6,67 metri, dar americanca a ocupat locul al șaselea, deoarece a avut a doua săritură ca valoare mai bună cu un centimetru, 6,66 m (la ultima încercare), față de 6,65 m.
Românca, medaliată cu bronz la Mondialele din 2023 de la Budapesta (6,88 m), se calificase în finală cu o performanță de 6,63 metri.
România nu a mai obținut o medalie olimpică la atletism din 2008, când Constantina Diță câștiga aurul la maraton.
Tara Davis-Woodhall (25 ani) a câștigat medalia de aur cu 7,10 metri, argintul a revenit atletei germane Malaika Mihambo (6,98 m), campioana de la Tokyo, iar bronzul a fost obținut de altă americancă, Jasmine Moore (6,96 m).
Citește și: Finală la kaiac canoe. Programul zilei de astăzi al sportivilor români la Jocurile Olimpice
Atleții români la JO și rezultatele acestora
România s-a calificat la JO cu 12 atleți, Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloș (triplusalt), Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (disc), Alexandru Novac (suliță), Florentina Iușco (lungime) și Rareș Toader (greutate).
însă chiar înaintea deschiderii oficiale a competiției atleta de la lungime, Florentina Iușco, a fost suspendată pentru dopaj.
Andreea Miklos a ratat calificarea în finala probei de 400 m, deși a avut timpul de 50 sec 78/100 în semifinale. A fost nevoie de ”photo finish” pentru departajarea româncei și a unei atlete din Jamaica. Acesta a trecu pe locul patru, cu 50 sec 77/100.
Bianca Ghelber a încheiat proba de aruncarea ciocanului pe locul 9, cu 72,36 metri.
Stella Rutto, atleta de origine kenyană, a ratat calificarea în finala probei de 3.000 metri obstacole, duminică, după ce a fost înregistrată cu al 31-lea timp din serii.
Andreea Taloș (fostă Panțuroiu) s-a clasat pe locul 10 la triplu salt, cu 14,03 metri, în timp ce Diana Ion a ratat calificarea în finală, fiind prima ”sub linie”, cu cu 2 cm mai jos decât cel de-al 12 rezultat care permitea accederea în finala probei.
Alin Firfirică s-a clasat pe locul 11 în finala probei de aruncarea discului.
Alexandru Novac a terminat pe locul 8 în Grupa A de calificare și locul 17 în clasamentul general, nereușind să acceadă în finala olimpică a probei. El a reușit 81.08 m, însă pentru finală era nevoie să treacă de borna de 84 metri sau să se claseze în primii 12, în tabloul gemeral.
Rareș Toader a ratat calificarea în finala probei de aruncare a greutății, după ce a aruncat 20,24 m în calificări.
Proba de maraton, una dintre cele mai așteptate, va avea loc duminică, în ultima zi a Jocurilor Olimpice.
România, 8 medalii la JO 2024, din care trei sunt de aur
România are opt medalii la JO 2024, trei de aur, patru de argint și una de bronz. Aur au câștigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, precum și de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News