Data actualizării:
Data publicării:

Alina Mungiu-Pippidi, despre cazul Șoșoacă: CCR a luat decizia justă. Simion e mult mai prudent, dar va fi și el eliminat

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comentat cazul Dianei Șoșoacă de la CCR, dar și încrederea oamenilor în sistemul de justiţie şi aducând o altă perspectivă. 

La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât să invalideze candidatura Dianei Șoșoacă  pentru funcția de Președinte. Decizia Curții a fost adoptată cu o majoritate strânsă: cinci voturi în favoare, două împotrivă, iar doi dintre judecătorii CCR au lipsit de la ședință.

În motivarea deciziei, CCR face o lungă argumentație pentru a ajunge la concluzia că „elementele cuprinse în jurământul de credință sunt condiții de eligibilitate și de fond pentru a candida la funcția de Președinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale”, și că „examinarea acestor condiții poate fi realizată numai de Curtea Constituțională”.

Totodată, Curtea numește aceste noi criterii, adăugate chiar de ea însăși la lege, „constituționalitatea candidaturii”. Pentru a verifica aceste noi criterii, Curtea a hotărât să examineze declarațiile publice ale candidatei.

Drept urmare, CCR analizează „declarațiile publice, luările de poziții sau participarea la anumite evenimente” ale candidatei și consideră că acestea reprezintă „temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă, în calitate de candidat la funcția de Președinte al României, pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE și al NATO.”

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comentat cazul Dianei Șoșoacă, abordând mai multe idei asupra subiectului. Aceasta a explicat cum vede decizia CCR, nu ca pe un abuz instituţional, ci ca pe o formă de apărare a valorilor constituţionale.

„Curțile Constituționale judecă atunci când sunt sesizate și acolo unde au competență, deci Curtea trebuia să se pronunțe dacă un candidat la prezidențiale întrunește sau nu condițiile legale pentru a fi candidat, nu alege ea momentul și ocazia. În cazul de față a luat decizia justă. Doamna Șoșoacă promovează, și prin discurs, și prin fapte, atitudini anticonstituționale, deci alegerea ei ar fi un pericol pentru ordinea democratică și pentru statul de drept. Trebuie înțeles că sunt valori care transcend ordinea constituțională a unei țări și care sunt încorporate în Constituție, care recunoaște supremația acestor valori. Antirasismul și antisemitismul, de exemplu, sunt universale. Când ai un candidat care spune că pe Mihai Eminescu l-au omorât evreii, te întrebi dacă și criteriul sănătății mintale e respectat”, spune Alina Mungiu-Pippidi.

Deși Constituţia trebuie să-i apere şi pe românii care nu o respectă, Alina Mungiu-Pippidi a punctat și contextul în care un candidat pentru cea mai înaltă funcție în stat trebuie să se încadreze în anumite valori universale, altfel Constituția nu-l poate valida. 

"Constituția și drepturile omului incluse în ea apără pe toată lumea pentru că apără statul de drept. Fără acest bun public nici drepturile individuale nu pot fi respectate. Dacă ai un candidat care pe față spune că ai o categorie de oameni inferioară altor categorii, acest candidat se descalifică. Pentu că, dacă ar fi ales, ar atenta la drepturile altora. A fi președintele României nu e un drept al omului, trebuie să te califici și să fii și ales. Iar respectul ordinii constituționale și al valorilor universale e fundamental pentru a intra în acest proces", a explcat politologul.

"George Simion e mult mai prudent, deși, după părerea mea, și el va fi eventual eliminat"

Aceasta a abordat și modul în care societatea românească a evoluat, de la o țară din blocul estic la o veritabilă națiune europeană care are dreptul de a își proteja democrația.

„Nu uitați că noi, care nu mai suntem tineri, am coexistat cu Corneliu Vadim Tudor, care înjura persoane publice și chema minerii pe pagina 1 a gazetei lui imunde, 'România Mare'. În 1999, minerii au venit și umblau din casă în casă ca la pogrom cu lista de adrese publicată în 'România Mare' cu oameni de linșat. Societatea noastră a progresat de pe vremea lui Vadim, suntem în UE și e dreptul nostru să ne apărăm democrația de asemenea personaje. Doamna Șoșoacă proferează idei naziste pe față și deci nu are ce căuta, nu ar trebui invitată nici la televiziuni, darămite să candideze la ceva. Nici o țară europeană nu permite asemenea personaje, care depășesc granițele unor opinii legitime”, a firmat Alina Mungiu-Pippidi.

Politologul s-a pronunțat și în cazul altor candidaţi, cu posibile probleme de conduită care ar încălca valorile democraţiei, statul de drept şi respectarea Constituţiei.

„Din păcate, CCR nu poate judeca și reacțiile la decizia ei, deşi ar merita. Nu există niciun alt candidat comparabil – George Simion e mult mai prudent, deși după părerea mea și el va fi eventual eliminat, poate pe alte motive, privitoare la regulile de finanțare, de exemplu. În schimb, candidați ca Marcel Ciolacu, care, ca să se apere pe el, spune pe față că va ataca CCR pe viitor, sau politicieni liberali sau useriști care deja depun proiecte să atace CCR sunt clar analfabeți constituțional, care nu trebuie votați de nimeni, chit că nu întrunesc condițiile pentru a fi eliminați legal. 

E greu de crezut că avem aleși care cred că judecătorii trebuie să judece pe considerente de oportunitate electorală sau că la deciziile CCR trebuie să existe recurs. Deja PSD a slăbit CCR prin reforma constituțională din anii ‘90, cine se atinge de CCR e contra democrației. Că experiența a arătat că, deși sunt numiți politic, judecătorii au reușit și sub Băsescu, și sub Iohannis, și azi să ia deciziile juste. E miracolul independenței judiciare, care în România e un succes, cu toate obstacolele”, a dezvoltat aceasta.

"Te întrebi cine mai merită să rămână după ce am auzit ce înțeleg ei din statul de drept"

Criticile cu privire la motivarea CCR din spaţiul public au determinat un răspuns amplu din partea Alinei Mungiu-Pippidi, în care a argumentat de ce adesea motivările juridice din cazurile foarte cunoscute sunt slabe, însă cu temei în spiritul legii.

„Motivările sunt în general slabe la noi. De la condamnarea lui Dragnea la decizia asta, dai din umeri când le citești, dar esențialul e că temeiul legal există. Eu am predat ocazional magistraților, să nu uităm ce educație au, școala de drept din România e un dezastru, iar acum câțiva ani Universitatea din București a scos licența scrisă pentru că era universal plagiată. Judecătorii și procurorii noștri nu învață nicăieri să scrie. Şi scriu prost. Juriștii nu publică în reviste internaționale din același motiv. Dar, per total, sistemul merge, nu se fac nedreptăți sistematice. 

În rest, asta e statul de drept, nu există suveranitate absolută a poporului decât pentru populiști. Şi nici a aleșilor; toți suntem limitați de lege în statul de drept, iar legea o interpretează CCR. Asta e ordinea constituțională din democrațiile reprezentative. Iar 'judicial review', capacitatea de a cenzura constituțional decizii parlamentare, e un plus de valoare importat din Constituția americană pe continentul european. Pentru că suntem democrați, nu populiști”, a spus politologul.

Într-un final, Alina Mungiu-Pippidi a concluzionat cine pierde cel mai mult în urma hotărârii CCR şi cine este marele câştigător.

"Doamna Șoșoacă a pierdut și publicul a câștigat. Riscul a scăzut, inclusiv în campanie, că nu trebuie să discutăm în contradictoriu dacă pogromurile sau linșajul sunt bune sau nu. Bravo CCR și că îl respinge regulat și pe Miron Cozma, alt pericol pentru democrație. Din păcate, reacțiile multor oameni politici au arătat că și ei sunt nevrednici, sperăm să îi elimine lumea la vot, deși te întrebi cine mai merită să rămână după ce am auzit ce înțeleg ei din statul de drept în zilele din urmă", a încheiat politologul Alina Mungiu-Pippidi, conform Hot News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel