Data actualizării:
Data publicării:

Alina Gorghiu: Senatul a adoptat azi "Legea 2 mai", cu 90 de voturi pentru

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Min. Justiției/ Alina Gorghiu
foto Min. Justiției/ Alina Gorghiu
Alina Gorghiu a anunțat că Senatul a adoptat azi "Legea 2 mai", cu 90 de voturi pentru!

"Un proiect cheie, nu cred că este un proiect doar al Partidului Național Liberal, cred că e un proiect important, esențial pentru societatea românească și cu prisosință pentru securitatea și siguranța tinerilor din ziua de astăzi. Este o lege care ne asigură pe toți că traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare, acolo unde le este locul. Când vorbim de droguri de mare risc trebuie să le enumăr: Cocaină, Heroină, Fentanil, Oxicodonă. Practic acele droguri de mare risc care distrug foarte multe destine.

Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din Uniunea Europeană, motiv pentru care această inițiativă legislativă prevede două lucruri esențiale.

În primul rând elimină posibilitatea suspendării/executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri mare risc, așa cum sunt ele prevăzute de Legea 143/2000.

Și în al doilea rând, creștem de la 2-7 ani la 3-10 ani pedepsele prevăzute de 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pe scurt va trebui să găsim pârghii prin care să stopăm sau să reducem traficul de droguri care generează o mulțime de bani în economia subterană. Vă dau câteva repere legate de statistica de la DIICOT: Anul trecut 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri intern sau internațional, iar dintre aceștia 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, însă pentru 379 de persoane, respectiv traficanți de droguri, instanțele au pronunțat hotărâre cu suspendarea executării pedepsei. Vorbim de aproximativ 47% drintre traficanții de droguri care deși condamnați, nu fac închisoare.

Pornind de la aceste lucruri, cred că este absolut necesar ca astăzi să votăm inițiativa legislativă pe care v-am supus-o atenției", a declarat Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel