Alina Gorghiu: Este cel mai grav lucru care se întâmplă în România
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Aflată la Iași, copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că politizarea excesivă a sistemului de educație este un lucru foarte grav, care este reproșat intens și din zona societății civile, iar în acest context liberalii susțin demersurile inițiate în acest sens de ministrul Educației, Mircea Dumitru.

"Cel mai grav lucru care se întâmplă în România, pe care ni-l reproșează societatea civilă, pe care presa ne scoate ochii, este politizarea excesivă a sistemului de educație. Când în sfârșit cineva se hotărăște să ia taurul de coarne și să genereze o metodologie în baza căreia să se facă un examen pentru directorii de școli se trezește cineva să se opună falsificând o semnătură în Senatul României. Se dă un raport care acum, surpriză, nu îl mai găsește nimeni nicăieri! Dacă veți căuta raportul comisiei pe site, la comisie, oriunde, veți vedea că s-a evaporat. Am anunțat că facem plângere penală, pentru că este de neconceput ca în Senatul României să se poată ajunge la un asemenea matrapazlâc pentru a fi blocată o procedură care cred că va duce la profesionalizarea conducerii școlilor", a declarat Gorghiu, într-o conferință de presă la Iași.

Gorghiu  a mai afirmat că PNL nu dorește amânarea concursurilor pentru directori deoarece nu susține menținerea politizării în structurile în învățământ.

"Vrem ca acest ministru să poată duce proiectul său la bun sfârșit și să organizeze aceste concursuri în școli", a spus Alina Gorghiu.

Ea a atras atenția că a aflat "din bârfe" că inspectorul general școlar de la Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă, va deschide listele PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie.

[citeste si]

"La Iași e o situație interesantă. Doamna inspector general va deschide lista la PSD. Dacă e adevărat, mă întreb și eu cum face să separe în Iași politica de ce înseamnă școală. Aș vrea să întreb dacă se confirmă acest lucru: nu trebuie să-i cer eu ministrului Educației să ia măsuri sau guvernului Cioloș, ci aș miza pe bunul simț al celui care se află în situația asta? Nu te împiedică nimeni să candidezi pentru nimic, dar dacă ești hotărât să candidezi la o funcție în Parlamentul României, cred că important, așa ar fi demn, să faci un pas în lateral, să te duci să candidezi și să lași funcția de inspector general", a mai spus Alina Gorghiu.

Ea argumentat că o astfel de decizie ar fi de dorit și pentru inspectorul general școlar este cel care numește președintele de comisie de concurs pentru ocuparea posturilor de conducere ale școlilor.

"E greu să ai această dublă personalitate fără să se suprapună una peste alta și să fii inspector imparțial atunci când numești președintele comisiei de concurs și să faci abstracție că ești locul unu la Camera Deputaților pentru PSD. Aș face un apel ca în cazul în care există la Iași această situație să ne gândim de două ori dacă o acceptăm sau nu", a mai spus Alina Gorghiu.

Contactată de Agerpres, fosta liberală Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a declarat că încă nu a luat decizia de a candida la o funcție în Parlament. Actual consilier local PSD, Camelia Gavrilă a susținut că dacă va intra în Parlament va fi nu pentru că a fost un activist politic, ci în calitate de profesionist din zona educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel