Alin Ciupală: Cum a fost posibilă România Mare. Presiune teribilă din partea societății
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Steagul României
Steagul României
Invitat la Interviurile DCNews, istoricul Alin Ciupală a explicat cum a luat naștere România Mare, amintind două mari momente.

"Cred că România Mare a fost posibilă datorită suprapunerii a două momente importante. Pe de o parte, este vorba despre un cult naţional creionat la mijlocul secoulului al 19 de generaţia paşoptistă (..), un proiect care a reunit în jurul lui toate energiile româneşti. Noi nu mai avem aşa ceva. Nu există nicio diferenţă de opinie.

Şi germanofili ca şi antantofilii îşi doresc România Mare. Unii văd proiectul alături de Franţa şi Marea Britanie, alţii alături de Germania. Dar proiectul nu este disputat, nu este rupt. Există o idee clară pe care statul român o instrumentează cu foarte multă dibăcie şi pricepere (...) Ideea naţională reprezintă un element central al acţiunii interne şi externe.

Al doilea moment, care face posibilă România Mare, este apariţia unei conjuncturi favorabile la sfârşitul războiului, provocată de Revoluţia Bolşevică, în Ungaria. Puterile occidentale nu mai vor să înceapă un nou război. Guvernele se află în faţa unei presiuni teribile din partea societăţii (...) României i se atribuie acest mandat internaţional de a acţiona împotriva revoluţiei bolşevice", spune istoricul Alin Ciupală.

Vezi răspunsul integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel