Data actualizării:
Data publicării:

Alimentul care se găsește în fiecare casă și e toxic pentru câini. Care sunt simptomele intoxicației și ce trebuie să faci

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Ciocolata nu este bună pentru câini și prea multă poate fi toxică sau chiar mortală. Care sunt semnele și simptomele intoxicației cu ciocolată și ce trebuie să faci dacă câinele tău mănâncă?

Este ciocolata toxică pentru câini?

Da, ciocolata poate îmbolnăvi câinele. Cantitatea de ciocolată care este otrăvitoare pentru un câine depinde de tipul de ciocolată pe care a mâncat-o, cât de mult a mâncat și de mărimea câinelui. Deși otrăvirea cu ciocolată poate fi gravă, numărul câinilor care mor în fiecare an din cauza consumului acesteia este mic. Unii câini găsesc mirosul și gustul ciocolatei irezistibile, așa că stăpânii trebuie să o țină departe de ei. 

De ce este ciocolata otrăvitoare pentru câini?

Ciocolata conține teobromină, care este o substanță chimică similară cu cofeina. Câinii sunt deosebit de sensibili la teobromină și poate fi otrăvitoare pentru ei în cantități mari. Teobromina poate face rău câinilor în mai multe moduri, dar efectul său principal este de a provoca o suprastimulare a mușchilor, inclusiv a inimii.

Câtă ciocolată este periculoasă?

Este dificil de spus cât de multă ciocolată este toxică pentru un câine, deoarece depinde de doi factori principali:
- cât de mare este câinele tău (de obicei, câinii mai mari pot tolera mai multă ciocolată decât câinii mai mici);
- câtă teobromină au mâncat;

Ciocolata neagră are de obicei mai multă teobromină și este probabil mai dăunătoare câinilor.

Care sunt simptomele intoxicației cu ciocolată?

Câinii intoxicați au dureri de stomac sau stomac deranjat. Teobromina este un stimulent, așa că poate determina câinele să dezvolte contracții musculare, tremor sau poate avea o frecvență cardiacă ridicată.

Alte semne pot include dorința de a bea multe lichide, neputința de a merge în linie dreaptă și respirația rapidă. Dacă se consumă prea multă ciocolată, atunci efectele pot fi severe sau chiar fatale. Câinii încep de obicei să dea semne de boală la aproximativ patru ore după ce au mâncat ciocolată, dar ocazional poate dura până la 24 de ore. 

Cât timp este bolnav un câine depinde de câtă ciocolată a mâncat, de cât de rău i-a fost și de ce tratament a folosit veterinarul, dar efectele durează de obicei aproximativ trei zile.

Care sunt efectele pe termen lung ale intoxicației cu ciocolată?

Este puțin probabil să apară efecte pe termen lung și majoritatea câinilor își revin complet după ce se simt rău, după ce au consumat ciocolată. În cazuri extrem de rare, câinii pot dezvolta efecte secundare pe termen lung din cauza complicațiilor grave, cum ar fi afectarea creierului cauzată de convulsii prelungite.

Ce trebuie să faci?

Sună imediat medicul veterinar, astfel încât să poată încerca să stabilească dacă câinele tău a mâncat o cantitate toxică. Pentru a-ți ajuta medicul veterinar, încearcă să găsești orice ambalaj care ar putea oferi informații despre tipul de ciocolată care a fost consumată (neagră, simplă, cu lapte, albă etc.) și cantitatea acesteia. Dacă câinele tău se simte deja foarte rău, atunci este necesar să-l duci imediat la veterinar.

Ciocolata fără zahăr – pericol dublu

Unele ciocolate fără zahăr conțin xilitol, care este un îndulcitor artificial deosebit de otrăvitor pentru câini. Xilitolul poate determina scăderea nivelului de zahăr din sângele unui câine sănătos și poate provoca, de asemenea, insuficiență hepatică. Dacă câinele tău mănâncă ciocolată fără zahăr, atunci ar trebui să vă adresați medicului veterinar pentru sfaturi, potrivit Thekennelclub.org.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel