Data publicării:

Alimentul care îți poate curăța plămânii, chiar dacă ești fumător

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sorindarii
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sorindarii
Efectul său medicinal este cunoscut din vremuri străvechi, iar, dincolo de faptul că adaugă savoare bucătăriei tradiționale, usturoiul oferă diverse beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără și impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății respiratorii, chiar și pentru cei expuși la fumul de țigară.

Nu există bucătărie fără usturoi. Acest aliment este condimentul și ingredientul principal al multor feluri de mâncare din gastronomia noastră. Cunoscut din vremuri străvechi pentru proprietățile sale medicinale, usturoiul continuă să surprindă prin diversele beneficii pe care le aduce organismului. Este recunoscut drept un antibiotic natural, dar acum, potrivit unui studiu, și pentru capacitatea sa de a curăța plămânii.

Tutunul este unul dintre principalii factori de risc în apariția bolilor precum bronșita sau cancerul pulmonar. Deși compoziția sa dăunează în general organelor, cel mai afectat este sistemul respirator. Cea mai recomandată opțiune ar fi să renunți complet la fumat. Totuși, cunoașterea acestor alimente care aduc beneficii plămânilor poate fi de ajutor dacă încerci să depășești sau să reduci dorința de a fuma o țigară.

Proprietățile și beneficiile usturoiului pentru plămâni

Usturoiul conține alicină, un compus bioactiv care păstrează toate acele proprietăți medicinale. Aceasta se eliberează atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit, oferind astfel organismului efectele sale antibacteriene, antivirale și antioxidante. Ca urmare, ajută la reducerea inflamației în plămâni, eliminarea toxinelor și întărirea sistemului imunitar, îmbunătățind astfel impactul poluanților precum fumul de tutun.

Însă, dincolo de efectele sale pozitive asupra sănătății pulmonare, trebuie subliniat că usturoiul este un aliment care îmbunătățește și circulația sanguină, reduce tensiunea arterială și, prin urmare, scade riscul bolilor cardiovasculare. În plus, consumul regulat de usturoi a fost asociat cu o bună sănătate digestivă, oferind beneficii în prevenirea cancerului de colon.

2. Sursa foto... (usturoi-garlic-ready-cook_14099100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Cum îi afectează usturoiul pe fumători

Usturoiul crud, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, poate ajuta la atenuarea daunelor cauzate de tutun. De asemenea, acest condiment ajută la curățarea căilor respiratorii, reduce mucusul și poate fi un sprijin în combaterea infecțiilor. Un rol important îl joacă antioxidanții precum flavonoidele, care îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și reduc mortalitatea.

De fapt, potrivit unei cercetări realizate în China, persoanele care consumau usturoi crud de cel puțin două ori pe săptămână aveau un risc cu 44% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, chiar dacă erau fumători. Deși studiul nu sugerează că usturoiul poate contracara toate efectele nocive ale tutunului, el poate fi un complement eficient într-o dietă orientată spre detoxifiere și îmbunătățirea sănătății pulmonare.

Pentru a obține toate beneficiile, se recomandă consumul de usturoi crud, deoarece așa se valorifică cel mai bine compusul său de alicină. Totuși, usturoiul poate fi găsit și sub alte forme, cum ar fi pulberea de usturoi sau chiar suplimentele sub formă de pastile, potrivit 20minutos.es

Există anumite situații în care ar fi bine să eviți consumul de usturoi:

În caz de probleme digestive: Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS) sau de alte afecțiuni digestive pot avea dificultăți în a digera usturoiul, care poate provoca balonare, gaze sau alt disconfort digestiv.

În caz de alergii: Unele persoane pot fi alergice la usturoi, caz în care consumul acestuia poate provoca reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, dificultăți de respirație sau alte simptome mai grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel