Alimentele permise și interzise pe caniculă. Medic: Trebuie să fim atenți la procesul de termoreglare
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro
Dr. Anca Hâncu a vorbit despre alimentele permise și interzise când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate.

Verile toride sunt o provocare în privința alimentație, mai ales că de multe ori se poate ajunge la o lipsă de poftă de mâncare, dar și un risc crescut de deshidratare. Cum hidratare nu se face doar prin consumul de lichide, ci și din alimente, în special din legume și fructe, dr. Anca Hâncu, medic specializat pe boli de diabet și nutriție, a făcut precizări importante în acest sens, indicând, în același timp și care sunt alimentele și băuturile care trebuie evitate câns sunt temperaturi foarte ridicate.

”Scopul nostru este să ne hidratăm și atunci alegem alimentele care ne hidratează, alimente cu un conținut foarte mare de apă. Avem aici toate vegetatele, toate legumele, fructele. În top este castravetele, apoi roșiile, pepenele, galben și roșu, căpșunile. Toate acestea ne hidratează.

Dar noi trebuie să fim atenți la procesul de termoreglare. Corpul nostru încearcă să scadă temperatura corpului pentru a face față căldurii excesive. Și atunci, dacă noi îi dăm alimente foarte reci sau alimente foarte calde, supă fierbinte, încercăm să nu fie o supă fierbinte, ci la temperatura camerei. Sau un pepene foarte rece sau sucuri tot timpul cu gheață.

Ce vor face? Va apărea acel efect termic al alimentelor, la început ne răcorește, dar după ni se pare că ne încălzește din nou, pentru că apare digestia alimentelor. Și atunci, ideal ar fi să mâncăm alimente foarte ușoare, dacă simțim la  prânz că nu ne este foarte foame și nu putem mânca, totuși să nu sărim acea masă, să mâncăm două gustări mai mici, putem mânca o supă călduță sau aproape rece, ca aperitiv, mai așteptăm două ore și mai mâncăm ceva, niște bruschete cu un pește, ceva ușor, în așa fel încât să avem totuși o masă de prânz”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specializat pe boli de diabet și nutriție, la Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Legat de pepenele roșu, care este fructul cel mai popular în timpul verilor toride, trebuie ținut cont că acesta, consumat în cantități mari, poate să îngrașe, deoarece pe lângă conținutul de apă, vitamine și minerale, este și bogat în zaharuri.

”Porția de pepene este de 200-300 grame la o gustare. Putem avea 2-3 gustări, dar nu trebuie să înlocuim o masă pentru că la o masă trebuie să aducem și proteine, și carbohidrați complecși, vegetale, și atunci mâncăm masa și pepenele îl luăm ca gustare. Îl putem lua dimineața, cu un iaurt proteic mai bogat și va fi foarte bine”, a mai spus medicul.

Alimente interzise pe caniculă

În ceea ce privește alimentele care sunt interzise în această perioadă, care deși consumate reci pot să ne încălzească, dr. Anca Hâncu a indicat la ce trebuie să fim atenți.

”În acestă perioadă ne străduim să ajutăm organismul să facă față acestui proces de termoreglare. Și atunci, indicat ar fi să nu îi dăm muncă suplimentară, să nu îi dăm alimente foarte grase, să nu îi dăm carne foarte multă, pentru că o digeră foarte greu și îi va fi foarte greu.

Pe de altă parte, alimentele prăjite, alimentele cu foarte multe sosuri, cu maioneză, pe lângă faptul că prezintă un risc de siguranță alimentară la aceste temperaturi, smântâna, maioneza, vor fi cele care se alterează cel mai ușor, este vorba și de acel efort pe care îl depune suplimentar organismul. 

Și tot în acest sens, aș spune să încercăm să evităm complet, dacă se poate, alcoolul. Pentru că acesta obligă ficatul la o muncă suplimentară și tot efortul nostru va fi perceput foarte greu și ne vom simți foarte, foarte obosiți.

Oricum căldura obosește și, atunci, ideal ar fi să mâncăm mai puțin, mai ușor, să mâncăm  multe legume, alimente cu foarte multă apă, să evităm alcoolul, iar dacă totuși sunt persoane care nu pot renunța la alcool, întâi să se hidrateze, să bea apă, și abia apoi, dacă vor să simtă gustul de alcool să încerce cantități mici, cât de mici posibil”, a mai spus medicul, adăugând că ”în momentul în care vrem să ne hidratăm cu alcool, cu bere sau cu orice alt alcool, noi vom avea efectul invers, aceasta deshidratează.

De asemenea, ne deshidratează cafeina, astfel încât, o cafea mică, dimineața, pentru a ne revigora este una, dar să bem toată ziua cafele va fi foarte periculos”.

Citește și: Valul de căldură aduce mai repede pepenii românești pe piață. Beneficiile și prețul "lubeniței" de Dăbuleni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel