Data publicării:
Alimentele pe care nu trebuie să le consumi vreodată pe stomacul gol
Mai mulți dieteticieni au atras atenția asupra alimentelor pe care ar trebui să eviți să le consumi pe stomacul gol, fie că sunt mâncate sau băute.
Daily Mail a contactat câțiva medici specialiști, iar aceștia sunt de acord că există opt alimente care ar trebui evitate. Primul dintre acestea este, chiar, cafeaua.
Potrivit dr. Robynne Chutkan, de la Spitalul Universitar Georgetown din Washington DC (SUA), cofeina poate stimula stomacul să producă mai mult acid, ceea ce provoacă simptome de reflux, cum ar fi arsuri la stomac, greață sau vărsături, tuse cronică, respirație urât mirositoare și balonare.
Cofeina poate avea aceste efecte, indiferent dacă stomacul este gol sau nu, dar dacă nu ai mâncat, impactul poate fi mai sever.
Tracey Brigman, dieteticiană și profesoară asociată la Departamentul de Științe Nutriționale al Universității din Georgia, adaugă: „Cofeina va fi absorbită mai rapid într-un stomac gol, ceea ce ar putea intensifica orice efect neplăcut.”
O altă dieteticiană, Johanna Salazar, sfătuiește să consumi o gustare mică, bogată în proteine, înainte de a bea cafea, pentru a te simți bine pe parcursul zilei. De exemplu, ovăz, un covrig cu somon afumat, o brioșă cu semințe de chia, un sendviș sau o porție de nuci.
La fel ca și cafeaua, experții spun că ceaiurile cu cofeină ar trebui evitate pe stomacul gol. Ceaiul negru este cel mai problematic, deoarece conține tradițional mai multă cofeină decât alte tipuri, în timp ce ceaiurile din plante, cum ar fi mușețelul, hibiscusul și menta, nu conțin în mod natural cofeină.
La fel ca și în cazul cafelei, dieteticienii recomandă să iei o gustare înainte de a bea o cană de ceai cu cofeină pentru a preveni orice disconfort gastric.
Pe lângă băuturile cu cofeină, băuturile carbogazoase, cum ar fi sucurile, ar trebui, de asemenea, evitate pe stomacul gol. Dr. Brigman spune că acestea pot cauza imediat „balonare și disconfort” și pot provoca eructații neplăcute, deoarece gazul de dioxid de carbon poate rămâne prins în stomac și poate genera presiune.
În ceea ce privește alimentele, dieteticienii au descurajat și alt favorit al dimineții: iaurtul. Deși poate părea o modalitate sănătoasă de a începe ziua, experții recomandă să consumi ceva înainte. „Pentru unii oameni, produsele lactate pot fi greu de digerat pe stomacul gol, ceea ce provoacă gaze, balonare și disconfort”, spune Brigman.
Mai mult, iaurturile conțin acid lactic, care poate irita simptomele gastrointestinale și poate distruge o parte din probioticele benefice pe care le conțin cu adevărat.
Alte alimente de bază al micului dejun pe care experții le descurajează sunt citricele și sucurile lor. Aceștia subliniază că acidul citric din sucurile populare pentru mic dejun, cum ar fi sucul de portocale, poate irita mucoasa intestinală.
Pe de altă parte, alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi se digeră mai greu, ceea ce duce la o producție mai mare de acid, ceea ce poate fi o problemă pentru cineva cu un tract gastrointestinal sensibil.
De asemenea, trebuie evitate alimentele picante, ale căror efecte pot fi chiar mai severe dacă nu ești obișnuit să consumi acest tip de ingrediente, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News