Data publicării:
Alimentele pe care NU ar trebui să le consumi pe stomacul gol
Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat.
Unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.
Iată care sunt acestea:
Cafea
Deşi face parte din ritualul de dimineaţă şi este o sursă de antioxidanţi şi cafeină, cafeaua are un pH acid, putând agrava simptomatologia gastritei de reflux. Aciditatea internă creşte riscul dezvoltării celulelor pretumorale.
Citricele
Recomand evitarea consumului de citrice pe stomacul gol, deaorece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex şi să începem dimineţa cu un pahar cu apă cu lămâie, singura din categoria citricelor care în contact cu sucul gastric scade aciditatea.
Foietajele
În ciuda aspectului îmbietor şi al gustului plăcut, e de evitat consmul de croissante sau alte foietaje la micul dejun, deoarece drojdia din conţinut este iritantă pe mucoasa gastrică şi are totodată potenţial gazogen.
Cartoful dulce
Taninul şi pectinele din compoziţia cartofului dulce stimulează producţia de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, crescând astfel producţia de suc gastric, ceea ce determină afecţiuni gastrice.
Roşiile
Roşiile au în compoziţie un nivel ridicat de acid tanic, care creşte aciditatea, riscul dezvoltării unui ulcer gastric şi alte patologii digestive.
Bananele
Prin conţinutul lor ridicat în magneziu, consumate pe stomacul gol, pot duce la creşterea bruscă a magneziemiei, care poate avea efecte nocive pe aparatul cardiovascular.
Perele
Consumul de fibre la micul dejun este esenţial, dar perele au în compozitie fibre brute, care au efect agresiv pe mucoasa gastrică.
Condimentele
Alimentele picante au efect iritant şi cresc aciditatea gastrică. Aceasta poate precipita apariţia simptomatologiei digestive, cu scăderea considerabilă a calităţii vietii, dar mai ales creşterea riscului complicaţiilor gastroenterologice.
Alcoolul
Consumul de alcool pe stomacul gol determină în mod direct creşterea alcoolemiei. Alcoolul provoacă vasodilataţie, tahicardie (creşterea pulsului) şi hipertensiune arterială. Pe măsura creşterii concentraţiei sangvine a alcoolului, vor apărea şi manifestările neuropsihice, dezinhibiţie şi pierderea controlului.
Băuturile carbogazoase
Sucurile carbogazoase, atât cele dulci, cât şi cele dietetice, consumate pe stomacul gol, în afară de potenţialul agresiv mucosal, perturbă procesele digestive. Dacă sunt consumate reci, acestea scad vascularizaţia locală, încetinând astfel metabolismul, potrivit csid.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News