Alimentele pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 06 oct 2022, 17:18
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Există câteva alimente pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată.

Metoda extrem de populară de depozitare în congelator a unor alimente pentru a fi congelate nu este potrivită pentru unele alimente. După cum a explicat nutriţionistul Maria Muhina, după congelare, unele alimente îşi pierd valoarea nutritivă. De exemplu, clorofila şi vitaminele sunt distruse din verdeaţă, iar proprietăţile antioxidante sunt, de asemenea, reduse. 

După decongelare, verdeaţa poate fi folosită doar ca sursă de fibre.  Roşiile decongelate, dovleceii şi castraveţii sunt potrivite doar ca ingrediente pentru a face supe, sosuri şi alte feluri de mâncare fierbinţi - prin congelare se pierde din densitatea lor, scrie Rador, citnd Rosbalt.

Şi produsele lactate îşi pierd din valoarea nutriţională, dacă sunt congelate. Acest fapt se datorează unei modificări în structura proteinei, are loc o rupere a legăturilor proteice şi denaturarea acesteia. La decongelare acestea arată ca un chefir, practic, coagulat, de proastă calitate, cu dungi grosiere de zer, mai avertizează expertul în nutriţie.

Congelarea nu este indicată nici pentru nuci - temperaturile sub zero grade afectează negativ activitatea acizilor graşi polinesaturaţi, a remarcat specialistul.

Citește și:

Cum decongelezi rapid alimentele. Apa caldă, cea mai mare greșeală

Dacă vrei să decongelezi rapid alimentele, trebuie să știi cum să procedezi corect. Apa caldă nu este o soluție!

Cea mai rapidă metodă de decongelare

Dacă vă doriţi ca procesul de decongelare să fie ceva mai rapid, puteţi apela la apa rece. Pune alimentele congelate într-o pungă în care apa nu poate pătrunde. Apoi, pune pachetul îngheţat într-un recipient şi schimbă apa la fiecare jumătate de oră, potrivit cumsa.ro.

O altă metodă mai rapidă de a decongela alimentele este cea în care vei folosi cuptorul cu microunde. Totuși, există riscul ca unele porţiuni ale alimentelor să se decongeleze mai rapid, începând totodată să se coacă. Astfel, alimentele decongelate prin această metodă trebuie gătite imediat.

Ţine cont şi de faptul că unele alimente pot fi folosite chiar şi atunci când sunt îngheţate. Spre exemplu, carnea de pui sau unele fructe de mare. Verificaţi cu atenţie informaţiile de pe pachet pentru a afla dacă este cazul să procedaţi astfel. Bineînţeles, în acest caz, gătitul va dura ceva mai mult.

Dacă apelezi la decongelarea în frigider, carnea de pui sau de curcan va avea nevoie de o zi sau chiar ceva mai mult pentru a se dezgheţa complet. Pachetele mici cu carne se pot decongela în apă rece în aproximativ o oră. 

Greşeli de evitat când decongelezi alimentele

Decongelarea alimentelor la temperatura camerei este o mare greşeală. Acest proces de decongelare la temperatura camerei poate favoriza dezvoltarea bacteriilor periculoase. De asemenea, specialiştii recomandă ca, atunci când decongelezi un aliment, să ai răbdare până ce acesta se decongelează în mod complet, altfel rişti ca prepararea mâncărurilor să fie mai de durată sau ca gătitul să nu mai fie uniform.

Specialiştii ne mai recomandă să nu decongelăm carnea alături de alte alimente, aceasta putând conţine bacterii periculoase, care se pot transmite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?