Data actualizării:
Data publicării:

Alimentele pe care le cumperi des, dar nu realizezi că sunt pline de chimicale

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nomadsoul1
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nomadsoul1

Cu siguranță toată lumea știe despre pericolele care se ascund în alimentele ultraprocesate. Acestea cresc riscul de probleme cardiovasculare, diabet, cancer și o mulțime de alte probleme grave de sănătate, pe lângă creșterea circumferinței taliei.

Având în vedere că definiția alimentelor ultraprocesate este atât de complexă – orice aliment care conține ingrediente ce nu sunt utilizate în mod obișnuit în gătitul de acasă, cum ar fi coloranți, arome și conservanți artificiali – poate fi dificil să știi de unde să începi atunci când încerci să le elimini din dieta ta.

Kayla Daniels, nutriționist autorizat, a explicat care sunt cele mai nocive nouă alimente ultraprocesate. Astfel, vei ști exact ce să eviți la următoarele cumpărături pentru a aduce îmbunătățiri bunăstării tale.

Iaurturi proteice

Mulți cred că iaurturile proteice îi ajută să crească masa musculară mai repede la sală, dar Kayla subliniază că multe dintre ele sunt „pline de agenți de îngroșare, gume și îndulcitori artificiali dăunători sănătății, pentru a îmbunătăți textura și gustul”.

„Îndulcitorii, în special, pot deruta organismul,” avertizează Kayla, „păcălind creierul să creadă că este consumat zahăr și declanșând eliberarea de insulină.” În timp, consumul frecvent al acestor produse poate contribui la rezistența la insulină, care este asociată cu boli cronice precum diabetul.

Laptele vegetal

Laptelui vegetal i se face adesea reclamă ca fiind o alegere mult mai sănătoasă. Însă, așa cum subliniază Kayla, multe dintre variantele acestuia conțin ingrediente procesate, cum ar fi uleiuri rafinate din semințe și agenți de îngroșare, în cantități mult mai mari decât laptele obișnuit.

„Uleiurile rafinate din semințe pot avea un conținut ridicat de acizi grași omega-6, care pot contribui la inflamație și alte probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces”, spune Kayla. „Agenții de îngroșare adăugați în laptele vegetal sunt adesea folosiți pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea (ceea ce înseamnă că produsul rămâne proaspăt mai mult timp), însă aceștia pot perturba digestia și, în timp, pot duce la probleme de sănătate intestinală.”

Batoane proteice

Batoanele proteice sunt adesea considerate o alternativă mai sănătoasă la o gustare cu ciocolată. De fapt, spune Kayla, acestea sunt pline de aditivi care îți pot afecta organismul.

„Aceste batoane conțin frecvent îndulcitori artificiali, care pot provoca pofte de dulciuri și pot afecta negativ sănătatea intestinului, îngreunând capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor. De asemenea, grăsimea de palmier este des folosită în batoanele proteice, având un conținut foarte ridicat de grăsimi saturate, ceea ce crește riscul de colesterol ridicat și, în cele din urmă, de boli de inimă.” 

Shake-uri care înlocuiesc mesele

Dacă vrei să slăbești, shake-urile ce înlocuiesc mesele sunt o modalitate ușoară de a reduce aportul de calorii. Însă, deși pot părea o opțiune convenabilă atunci când ești pe fugă, aditivii și agenții de îngroșare din ele pot provoca probleme serioase pentru sănătatea intestinului.

„Astfel de ingrediente compromit integritatea peretelui intestinal”, spune Kayla, ceea ce poate duce la probleme digestive precum colita.

„În plus, prezența ingredientelor artificiale poate perturba echilibrul delicat al microbilor din intestin, care joacă un rol crucial în sănătatea generală și imunitatea organismului.”, a mai spus ea. 

Batoane granola

Deși batoanele de granola sunt promovate ca o gustare sănătoasă, ele pot fi surprinzător de nesănătoase din cauza conținutului ridicat de zahăr, mai ales atunci când includ ovăz.

„Multe mărci adaugă cantități semnificative de zahăr pentru a îmbunătăți gustul și textura, făcând aceste batoane mai apropiate de dulciuri decât de o opțiune sănătoasă,” explică Kayla. „Chiar și cele care pretind că sunt „naturale” sau „organice” pot conține o cantitate considerabilă de zahăr, ceea ce poate duce la creșteri bruște de energie urmate de scăderi, afectând în cele din urmă starea de spirit și capacitatea de concentrare.”

2. Sursa foto... (paine-baked-bread_30047700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Pâine albă produsă în masă

O pâine albă produsă în masă conține în jur de 15 ingrediente, comparativ cu cele patru ingrediente naturale (drojdie, sare, făină și apă) pe care le găsești într-o pâine cu maia.

„Pâinile de acest tip sunt făcute cu făină rafinată, care are mai puțini nutrienți și fibre decât făina obișnuită,” spune Kayla.

„De asemenea, conțin emulgatori adăugați, care perturbă bariera de mucus de-a lungul peretelui intestinal, hrănesc bacteriile dăunătoare și pot duce la inflamații în microbiom.” Acest lucru poate provoca diverse boli inflamatorii cronice, de la diabet până la colită ulceroasă.

Tăiței instant

Tăițeii instant au un conținut incredibil de ridicat de sodiu, care îți crește tensiunea arterială și, în timp, poate contribui la apariția bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

„Mulți dintre aceștia folosesc, de asemenea, potențiatorul de aromă glutamat monosodic (MSG),” adaugă Kayla. „S-a dovedit că acesta are efecte negative asupra creierului și poate provoca migrene, hiperactivitate, greață și inflamații cerebrale de grad scăzut.”

Cârnați

Cârnații sunt un element de bază la micul dejun, dar sunt un aliment ultraprocesat care poate provoca daune reale atât sistemului respirator, cât și celui digestiv.

„Cârnații conțin metabisulfit de sodiu, un conservant asociat cu alergii similare astmului, dificultăți de respirație și iritații pulmonare,” sugerează Kayla.

„Mezelurile procesate, cum ar fi cârnații, baconul și crenvurștii, sunt, de asemenea, făcute cu nitrați și sodiu, care au fost legați de cancerul colorectal.”

Cola dietetică

Mulți dintre noi aleg sucurile „dietă” deoarece au un conținut caloric și de zahăr mai scăzut decât alternativele lor cu grăsimi complete. Însă Kayla explică faptul că substanțele chimice folosite pentru a le conferi un gust dulce fac ca acestea să fie probabil la fel de dăunătoare ca și variantele originale.

„Acestea pot fi pline de îndulcitori artificiali care pot altera microbiomul intestinal,” spune ea, menționând că studii recente leagă sucurile carbogazoase de infecții bacteriene, sepsis și chiar insuficiență de organ.

„De asemenea, sucul stimulează eliberarea de insulină din pancreas, iar consumat prea des, poate duce la rezistență la insulină și la diabet de tip 2.”, a spus aceasta, potrivit Dailymail.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel