Data actualizării:
Data publicării:

Alimentele ALIAT în fața bolilor. Ce alimente să EXCLUDEM. Dr. Damian: E vorba și despre CANTITĂȚI

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Alimentația românilor duce lipsă într-o mare măsură de fructe și legume, iar consumul lor este esențial în susținerea sistemului imunitar. 

”În primul rând, ar trebui să discutăm din punct de vedere calitativ, iar apoi din punct de vedere cantitativ, pentru că nu este vorba doar de alegerile alimentare în sine, ci și de cantitățile în care consumăm aceste alimente. Orice este consumat în exces poate produce o problemă, orice este consumat în cantități prea reduse poate să ducă, de asemenea, la o problemă. 

De exemplu, incriminăm grăsimea, grăsimea alimentară sau zaharurile simple. Este clar că acestea sunt elemente în alimentația omului modern în cantitate prea mare, sunt consumate prea frecvent și sunt asociate cu riscuri ale unor afecțiuni, precum diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare sau anumite tipuri de cancer”, a spus Dr. Șerban Damian, invitat al Spectacola și DC News. 

Medicul a mai vorbit despre consumul redus de legume și fructe al românilor în general, în ciuda tradiției agricole a țării, dar și despre nevoia de a integra alimentele vegetale proaspete în alimentația zilnică. 

Care sunt cele mai bune surse de vitamine, minerale și antioxidanți

”Sistemul imunitar se recreează în permanență, de proteină în speță, pentru a forma anticorpii, pentru a se forma celulele de apărare, deci alimentația noastră e bine să fie consistentă în ceea ce privește aportul de proteine. Nu exagerat, dar o alimentație săracă în proteine, în alimente de origine animală, de exemplu, ar putea să fie o problemă pentru sistemul imunitar. 

În aceeași măsură, aportul de fructe, aportul de legume, de verdețuri, de surse de minerale, de vitamine, de antioxidanți, sunt de natură să ne protejeze. Anumite condimente, de asemenea, sunt folosite de mii de ani în medicina tradițională pentru a întări organismul, pentru a-l proteja împotriva afecțiunilor și aș da doar câteva exemple, cum ar fi turmericul, ghimbirul sau piperul, spre exemplu. Toate acestea, sunt în momentul de față la îndemâna oricui, atât sub formă de condimente de pus în mâncare, cât și sub formă de suplimente nutritive, deci forme concentrate pe care le putem adăuga în alimentația noastră pentru a ne putea proteja.

Un nivel bun de hidratare ne ajută să rămânem sănătoși. Ceaiurile și în special ceaiul verde este bogat în antioxidanți și ar fi bine să îl consumăm în mod frecvent. Deci toate aceste alimente nu sunt neapărat miraculoase, nu ne scapă de boli, nu ne vindecă de anumite afecțiuni, dar ne dau șansa de a avea un organism ma puternic, de a avea un sistem imunitar eficient și în felul acesta ne îmbolnăvim mai rar sau facem forme mai ușoare de boală”, a mai spus dr. Damian. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel