Alimente care te balonează
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Te deranjează, dar balonarea este o condiţie normală a organismului. Când mâncarea este descompusă se produc gaze în stomacul şi în intestinele tale, mai ales în cazul anumitor alimente, dintre care pe multe nici nu le bănuiai că provoacă așa ceva. Iată care sunt acestea.

Tocmai ai mâncat și burta ți-e tare și umflată, ceea ce te face să te simţi inconfortabil. În unele cazuri, balonarea este însoţită de o durere confuză, o presiune pe care o simți în tot abdomenul. Starea poate fi însoțită și de simptme neplăcute, precum eructațiile (râgâitul) și flatulența.

Un motiv pentru apariția gazelor în stomac e acela că ai consumat alimente care produc așa ceva când sunt descompuse. Iată 15 dintre ele:

Merele

Se spune că un măr pe zi ține medicul la distanță, dar nu ți se spune și ce provoacă zahărul natural pe care acesta îl conține. Organismele unor oameni pot absorbi fără probleme acest zahăr, dar ale altora nu, ceea ce duce la producerea de gaze și balonare. Poate provoca și diaree, în mod special la copii, arată webmd.com.

Murele

Poate vă plac în stare proaspătă, într-un shake sau uscate, sub formă de ceai. Zahărul lor natural este bun pentru persoanele care doresc să reducă dulciurile, dar nu este întotdeauna bun pentru intestin. Dacă aveți o problemă de digerare a sorbitolului, vă puteți simți umflat, puteți avea dureri de burtă, diaree, gaz sau greață după ce mâncați mure.

Pepenele roșu

Favoritul primăverii este bogat în fructoză, un zahăr natural care se găsește în multe fructe. Corpul, însă, poate avea probleme să-l digere, ceea ce poate duce la emiterea de gaz. Este rar, dar ar putea fi chiar o moștenire genetică. Doctorii o numesc o „intoleranță ereditară de fructoză". Un test de sânge vă poate spune dacă aveți așa ceva.

Anghinarea

Această legumă conține un tip de zahăr natural numit fructan care favorizează emiterea gazului. Dacă nu vă simțiți bine după ce o mâncați, stați departe de ea.

Cartofii

Sunt, de obicei, o alegere sigură ca garnitură. Amidonul din conținutul lor, însă, dă unor oameni gaze și balonare.

Ciuperci shiitake

Aceste ciuperci celebre vă pot face să vă simțiți ciudat. Conțin manitol, un alt zahăr natural. Vă poate da gaze și dacă mâncați prea multe ciuperci, ele pot acționa și ca un laxativ ușor.

Mazărea

Aceste legume verzi au un lanț de zaharuri numite galacto-oligozaharide care alimentează bacteriile intestinului și cauzează gaze. Acest lucru poate face mâncarea cu mazăre pentru o experiență nu atât de plăcută după masă.

Cafeaua

Cofeina din băutura ta preferată te-ar putea face să fugi la baie. Reduceți numărul de cafele dacă sesizați că are asupra voastră efect laxativ sau dacă aveți probleme cu stomacul după ce ați băut.

Cerealele din ovăz

Dacă sunt integrale, sunt superstar pentru mic dejun. Au o mulțime de fibre, care vă permit să vă simțiți plini și sătui toată dimineața. Dar dacă adăugați prea multe în castron și le mâncați prea repede, stomacul s-ar putea simți inconfortabil. Pentru a obține mai mult din acest nutrient important, introduceți-l încet în alimentație, astfel încât să nu vă copleșiți sistemul digestiv.

Legumele crucifere

Sunt crocante, delicioase și super-sănătoase, dar pot fi și greu de digerat. Legumele precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles v-ar putea face să vă simțiți umflat sau să aveți crampe. Dacă o fac, mai bine le înlocuiți ocazional cu alte legume care să nu vă producă gaze, precum ar fi ardeiul, spanacul, dovleceii sau fasolea verde.

Caisele și prunele uscate

Fibrele din fructul uscat au efect laxatic. O mână de fructe uscate poate fi benefică dacă sunteți constipat. Aceste fructe dulci sunt, de asemenea, bogate într-un zahăr numit fructoză, care vă poate da durere de burtă dacă mâncați prea multe.

Piersicile

Este o adevărat deliciu să savurezi o piersică dulce și zemoasă, dar dulceața din interior poate provoca uneori probleme la stomac. Piersicile au zaharuri naturale numite polioli, care nu se împacă întotdeauna bine cu bacteriile intestinale. Uneori, acest lucru duce la crampe și balonare.

Băuturile dietetice cu zahăr din alcool

Acest îndulcitor, care se găsește în unele băuturi cu conținut scăzut de calorii, poate fi de ajutor dacă încercați să slăbiți. Dar alcoolii de zahăr pot acționa ca un laxativ dacă luați o cantitate prea mare. Verificați etichetele pentru a afla dacă o băutură are acest ingredient. Xilitolul și manitolul sunt două exemple.

Guma de mestecat

O avea ea gust bun și vă dă o respirație plăcut mirositoare, dar înghiți aer în timp ce mestecați, ceea ce aduce gaze în intestin. Tipurile de gumă „fără zahăr" conțin adesea sorbitol și xilitol ca înlocuitori. Acestea dau oamenilor gaze sau chiar acționează ca laxative ușoare.

Bomboanele tari

Înghiți aer când sugeți aceste bomboane, fie ele învelite în folie de plastic, fie pe băț. În plus, unele bomboane sunt îndulcite cu xilitol, manitol, sorbitol sau alte zaharuri care fac ca unii oameni să aibă un stomac deranjat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel