Cu vârsta, se pierde mai mult calciu decât se pune la loc, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. De aceea, este important să consumi alimente bogate în calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse. Nu ignora însă nici peştele sau ouăle, care conţin vitamina D, necesară asimilării acestui mineral.
Nu exagera însă cu consumul de carne, de ciocolată, de sare şi de băuturi carbogazoaze, pentru că aceştia sunt câţiva dintre inamicii asimilării optime a calciului, scrie clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile consumului de fistic
Acizii din legume
Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului.
De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism.
Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.
Proteinele
Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, având loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea în exces dăunează sănătăţii.
Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns" de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.
Cafeaua în exces
Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. Dacă eşti o posibilă „candidată" la osteoporoză, redu cantitatea de cafea sau înlocuieşte-o cu ceai verde. Şi abuzul de alcoolpoate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D.
Și băuturile carbogazoase conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciuluidin sânge, fiind necesară „mobilizarea" lui din oase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Vremea de Florii, 1 mai şi Paşti. ANM a venit cu prognoza completă
- Horoscop 29 aprilie - 5 mai cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o furtună săptămâna următoare
- BANCUL ZILEI: Sughițul...
- Situaţia în care mulţi şoferi se încurcă. Cine are prioritate la intrarea pe banda din mijloc pe o şosea cu trei benzi pe sens
- Marina Almășan, plângere penală pentru hărțuire la locul de muncă și abuz în serviciu. Toate detaliile, într-un interviu pentru Spectacola.ro
- "Şi l-aţi omorât, în mod barbar, pe Ceauşescu". Dan Ciachir, moment de calmitate și ropote de aplauze: "A fost condamnat după propriul său Cod penal"
- Burduja a rupt gura târgului. Cum a venit să-și depună candidatura pentru Primăria Capitalei (FOTO+VIDEO)
- Adrian Elicopter de Luptă, student la Academia de Poliție, după scandalul cu bătaia: Mi-am riscat poziția de student / Toți care mă acuză de violență fizică să nu uite că totul a început la Nuba
- "Make Europe Great Again (MEGA)", prima zi. Declaraţii împotriva Ursulei von der Leyen şi un avertisment. "Anul răspântiilor"
- Reţetă pentru o catastrofă. Vânătoarea de ouă de lângă Bacău se putea termina tragic