Alimentația benefică inimii, dar și ce ne face foarte rău din acest punct de vedere
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
De ce nu e bine să consumăm sare în exces atunci când avem o boală cardiovasculară. Răspunsuri vin de la cardiologul Silviu Dumitrescu.

„Există o dietă atât pentru cei care suferă de o boală cardiovasculară, cât și pentru cei care vor să prevină o boală cardiovasculară. Vorbim aici despre un stil de viaţă sănătos, care include dieta mediterană, ce s-a dovedit a fi asociată cu cea mai mică incidență a bolii cardiovasculare, inclusiv a afecțiunilor oncologice”, a spus cardiologul Silviu Dumitrescu.

„Stilul de viață este cel care ne generează risc cardiovascular sau ne poate reduce riscul cardiovascular. Prin urmare, trebuie impus un stil de viaţă sănătos, însă nu doar dietă, ci şi evitarea fumatului, care este elementul primordial în determinarea aterosclerozei”, a spus medicul Silviu Dumitrescu, marţi, la Antena 3. 

„Sarea în exces nu trebuie inclusă în alimentaţia bolnavilor cardiovasculari. Dieta omului modern include cam de zece ori mai multă sare decât avem nevoie. Există situații în care acest exces de sare nu mai este gestionat corect de către organism. Sarea ajunge să fie reţinută în corp. Această retenție de sare generează evident și retenție de apă, o creștere a volemiei, o creștere a presiunii arteriale și o creștere a muncii pe care o depune inima. (...) Este extrem de important pentru pacienții cu afectare cardiovasculară să înțeleagă că sarea este, pur și simplu, o otravă pentru ei. Și principala recomandare este, în afară de a nu avea solniță pe masă și a nu adăuga sare în exces, de a reduce alimentele semipreparate și preparate industrial”, potrivit specialistului.

Citește și...

Bilic: Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel