Data actualizării:
Data publicării:

Țările NATO sunt de acord că Ucraina va fi membră a alianței, anunță Stoltenberg

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni, în cele din urmă, membră a alianței militare interguvernamentale, dar principalul obiectiv acum a fost să se asigure că țara nu va sfârși invadată de Rusia.  

Adresându-se reporterilor înaintea întâlnirii grupului de contact de la baza aeriană Ramstein din Germania, Stoltenberg a spus că odată ce războiul din Ucraina se încheie, Kievul trebuie să „descurajeze (n.r. Rusia) pentru a preveni noi atacuri”.

El a spus că „locul de drept” al Ucrainei este în alianța militară și a promis mai mult sprijin pentru țara aflată în conflict.

Accentul principal este acum să se asigure că Ucraina nu sfârșește invadată de Rusia, a adăugat el, potrivit The Mirror.

El a oferit mai mult context într-un interviu anterior, spunând: „Aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră a alianței noastre. Dar, în același timp, aceasta este o perspectivă pe termen lung.

„Nimeni nu poate spune exact când se termină acest război, dar când se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă că președintele Putin nu poate continua să își atace vecinii și, prin urmare, trebuie să întărim capacitățile militare ale Ucrainei.”

Vladimir Putin a amenințat în mod repetat cu răspunsuri nucleare și militare la scară largă, pentru orice bănuială că Ucraina va deveni membră a alianței militare.

El a spus audienței sale interne că o justificare pentru războiul din Ucraina este împiedicarea Kievului să devină țară membră a Alianței Nord-Atlantice.

Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței și NATO a insistat că nu face parte, în mod direct, la conflict, blocul a jucat un rol esențial în sprijinirea Kievului, donând masiv ajutoare militare și alte forme de sprijin.

Șeful NATO a spus că, din februarie 2022, aliații au oferit sprijin de peste 150 de miliarde de euro, inclusiv 65 de miliarde de euro sub formă de ajutor militar.

„Aliații livrează acum mai multe avioane, tancuri și vehicule blindate”, a spus Stoltenberg. „NATO vă este alături astăzi, mâine și atâta timp cât este nevoie”, a continuat acesta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel