Data publicării:
Aliații NATO resping ideea lui Emmanuel Macron de a trimite trupe în Ucraina
Aliații NATO, inclusiv SUA, au respins ideea liderului francez de a trimite trupe occidentale pentru a ajuta lupta ucrainenilor împotriva Federației Ruse.
Mai multe țări NATO, inclusiv Germania și Marea Britanie, au exclus posibilitatea de a trimite trupe terestre în Ucraina, după ce președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că "nimic nu ar trebui exclus", notează BBC.
Macron a declarat că nu există un "consens" privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat cu privire la un conflict direct în cazul în care trupele occidentale se vor desfășura acolo.
Forțele ruse au înregistrat recent progrese în Ucraina în timp ce Kievul face apeluri urgente pentru mai multe arme.
Macron a declarat la o conferință de presă luni seara: "Nu ar trebui să excludem posibilitatea ca să existe nevoia de securitate care să justifice anumite elemente de desfășurare. Dar v-am spus foarte clar care este poziția Franței, o ambiguitate strategică la care rămân fidel."
Liderul francez a vorbit la Paris, care găzduiește o întâlnire de urgență în sprijinul Ucrainei, la care participă șefi de state europene, precum și SUA și Canada.
Comentariile sale au provocat reacții din partea altor țări europene și membre NATO.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu s-a schimbat poziția convenită că nicio țară europeană sau stat membru NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a afirmat că țara nu are planuri pentru o desfășurare militară la scară largă în Ucraina, în afara numărului mic de personal deja în pregătirea forțelor ucrainene.
Cabinetul prim-ministrului italian Giorgia Meloni a spus că sprijinul Italiei "nu include prezența trupelor din statele europene sau NATO pe teritoriul ucrainean".
Peskov, în numele Kremlinului, a numit sugestia lui Macron "un element nou foarte important", adăugând că nu este absolut în interesul membrilor NATO.
"În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea [unui conflict direct]", a spus el.
Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a negat că s-ar lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, deși a insistat că alianța va continua să sprijine Ucraina, care nu este membră NATO.
Această poziție a fost confirmată de mai multe state membre NATO, inclusiv Spania, Polonia și Republica Cehă.
NATO este o alianță militară ai cărei 31 de membri convin că, în cazul în care un stat membru este atacat, vor ajuta la apărarea sa. Suedia urmează să devină cel mai recent membru al său, după ce a primit aprobarea Ungariei în această săptămână.
Cu toate acestea, aprobarea unui pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari (75 de miliarde de lire sterline) din partea SUA - inclusiv 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina - întâmpină dificultăți în Camera Reprezentanților SUA.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, care a participat la întâlnirea de luni de la Paris prin videoconferință, a spus că "tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii rusești adaugă securitate reală națiunilor noastre pentru decenii de acum înainte".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News