Alianţa eurosceptică. Răspunsul tranșant al Ungariei pentru europarlamentare
Alianţa eurosceptică a fost propusă de Italia în perspectiva alegerilor pentru PE.
Formaţiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban nu se va alătura alianţei eurosceptice propuse de Italia în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, în pofida poziţiei dure pe care partidele de această orientare o împărtăşesc în privinţa imigraţiei, a indicat miercuri un oficial din guvernul ungar, transmite Reuters. Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) a îndemnat mai devreme în ianuarie Italia şi Polonia să-şi unească forţele pentru a remodela Europa, în încercarea de a crea o alianţă eurosceptică în vederea alegerilor din mai pentru PE.
Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul faţă de această iniţiativă, afirmând că ar dori ca partidele antiimigraţie să obţină o majoritate la acest scrutin. Un secretar de stat ungar a precizat însă pentru Reuters că Fidesz se va preocupa de performanţa la scrutin a candidaţilor unguri pentru Partidul Popular European (PPE). 'Nu-i vorba de nicio agendă ascunsă. Domnii Salvini şi Orban au o abordare foarte similară, dacă nu identică în ce priveşte provocarea migraţiei', a spus Szabolcs Takacs, menţionând că cei doi nu au prevăzută o întâlnire în viitorul previzibil. 'Nici PiS (Lege şi Justiţie, conservator, de guvernământ) din Polonia, nici Liga din Italia nu sunt membri ai PPE, în timp ce Fidesz este. Acest lucru ne defineşte foarte clar locul şi poziţia. Ungaria nu participă la această cooperare în campania pentru PE', a punctat Takacs.
Citește și: Alegeri prezidențiale. Barna a dezvăluit planul USR
'Am vrea să vedem că PPE rămâne acolo unde trebuie să rămână, şi anume la valorile originale, la democraţia creştină', a adăugat el. Secretarul de stat ungar a mai afirmat că Ungaria susţine ferm candidatura lui Manfred Weber la preşedinţia Comisiei Europene şi şi-a exprimat speranţa ca punctele conflictuale dintre Ungaria şi instituţiile europene să se reducă după alegerile din mai, apreciind că viitorul executiv al UE ar trebui să aibă un rol mai puţin politic.
Citește și: Ținutul Secuiesc. Forumul Civic al Românilor cere stoparea instaurării co-suveranității Ungariei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News