Algeria cucerește deșertul. Sahara aridă devine un centru agricol internațional
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Euronews
Sursa Foto YouTube Euronews
În câteva decenii, dunele de nisip au făcut loc terenurilor pentru horticultură. Este un moment de cotitură pentru această regiune, care a devenit unul dintre principalii producători de legume din țară.

Aladine Meknassi este un producător de cartofi din Ouermès. El vorbește despre obiectivele deja bine stabilite: ”Aceasta este o modalitate de a încuraja activitatea economică și de a dezvolta agricultura în regiunea El Oued. Ambiția noastră este să ne exportăm producția în străinătate. Salut pe toți fermierii care, în ciuda condițiile climatice, au reușit să furnizeze cea mai bună producție de cartofi din țară, un produs a cărui calitate este recunoscută în întreaga lume”.

Soarele pe tot parcursul anului permite fermierilor să producă cartofi, roșii, alune și ceapă, chiar și în afara sezonului, și să le exporte. Apa este preluată din pânza freatică pentru a iriga parcelele.

Adlene Mathallah, directorul Serviciilor Agricole la Wilaya din El Oued, explică că ”aproape toate fermele din regiune sunt conectate la electricitate și folosesc tehnologii moderne care economisesc apă”.

1. -imagine fara descriere- (algeria-sahara-2_31984000.jpg)

Sursa: captură foto YouTube Euronews

Provocarea de a găsi apă

Belkhir Djebali, directorul moșiei Daouia, explică punctele forte: ”Latura pozitivă a agriculturii sahariane este că există soare pe tot parcursul anului. Există mai puține boli. 70% din produsele sahariane sunt organice”.

Cei 35.000 de palmieri de curmale și 25.000 de măslini ai moșiei Daouia sunt irigați prin picurare datorită perforațiilor care variază de la 300 la 2.000 de metri adâncime sub nisip. Tehnologia modernă este folosită și pentru polenizare, fertilizare și recoltare.

”Când ești mai rapid, câștigi mai mult. Este exact ceea ce a făcut mecanizarea, menținând agricultura durabilă și păstrând oaza și ecosistemul acesteia”, declară Dalia Djaboub, inginer agronom la moşia Daouia, potrivit Euronews.

Import si export

Moșia produce în jur de 1.800 de tone de curmale pe an. Fructele sunt procesate la fața locului în fabrica acestei companii înfloritoare, care are 350 de angajați permanenți și 200 de muncitori sezonieri.

Belkhir Djebali, managerul moșiei Daouia, subliniază importanța exportului: ”După cum puteți vedea, avem o gamă foarte variată de produse: curmale proaspete, curmale fără sâmburi, pastă de curmale. Exportăm în diferite regiuni ale lumii și în patru continente: Europa, America, Asia și Africa.

Algeria vrea să meargă mai departe și să atragă investitori străini pentru a-și stimula sectorul agricol, care ocupă și spații verzi mari mai la nord.

Scopul este în special creșterea producției de cereale. În Algeria, jumătate din necesarul de grâu este importat.

Amine Bensemmane, președintele Fundației Filaha Innove, declară ”Aceasta este politica actuală. Este o politică provocatoare, pentru a produce mai mult, mai eficient și pentru a putea reduce importurile și dezvolta parteneriate”.

2. -imagine fara descriere- (sahara-1_25092600.jpg)

Sursa: captură foto YouTube Euronews

Agricultura inteligentă 

Pe măsură ce reformele progresează, sectorul este structurat. Start-up-urile lucrează pentru a dezvolta soluții agricole inteligente și, de asemenea, caută parteneriate.

”Astăzi avem cu adevărat start-up-uri algeriene care încearcă să inoveze, care lucrează la definirea soluțiilor agricole inteligente. Avem și o altă adevărată provocare: să le permitem să facă un salt calitativ comercial și să se dezvolte într-o afacere de succes”, spune Fazil Bouaiache, expert în tehnologii agricole, Fundația Filaha Innove.

Noile tehnologii vor fi esențiale pentru conservarea apelor subterane și, astfel, pentru a consolida durabilitatea agriculturii sahariane.

Citește și...

Algeria amenință că va închide robinetele de gaz către Europa

Totul provine din decizia Algerului de a suspenda unilateral ”Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare” cu Madridul, ca răzbunare pentru acordul semnat de guvernul lui Pedro Sanchez cu Marocul privind Sahara de Vest.

Această regiune, între Algeria, Maroc și Mauritania, se află de zeci de ani în centrul tensiunilor geopolitice, având în vedere poziția sa strategică și bogăția mării și a subsolului său. Fostă colonie spaniolă, Marocul a ocupat o parte a regiunii în 1975, pretinzându-și suveranitatea.

De atunci, Rabat a avut de-a face cu Frontul Polisario, o mișcare de independență susținută de Alger și recunoscută de ONU ca reprezentant legitim al poporului sahrawi care trăiește în zonă. 

Ciocnirile dintre armata marocană și Frontul Polisario s-au încheiat oficial în 1991, cu o încetare a focului. Dar de atunci Sahara de Vest a rămas în limb: companii din Europa și din alte țări, precum SUA, au continuat să facă afaceri în zonă, nu întotdeauna în conformitate cu legislația internațională.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel