Alfred Bulai, revoltat: "Cei care dețin puterea și-au făcut legi pentru ei. E noaptea minții. Ies la pensie de la 40 de ani și se reangajează"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Invitat la podcastul „Nod în Papură“, la DC News, sociologul Alfred Bulai a comentat modul defectuos şi abuziv în care sistemul permite românilor să se pensioneze chiar şi la 40 de ani, prin comparaţie cu modelul american. 

Invitat în emisiunea lui Val Vâlcu, sociologul Alfred Bulai şi-a exprimat revolta cu privire la sistemul de pensii din România şi a punctat neregulile din sistem. "De ce e dificil de lucrat la pensii? Pentru mine, contributivitatea e un principiu. E clar că anumiţi oameni sunt recompensaţi pentru meseria pe care au practicat-o nu neapărat pentru că au contribuit. De exemplu, în America pensia se plăteşte în funcţie de numărul de ani lucraţi dar nu neapărat dacă ai contribuit. pentru că e un drept al tău, sindical, pe care-l poţi pierde. Acolo dacă eşti corupt, nu mai vezi pensia!  Să nu uităm că în România este un sistem foarte, foarte original, şi nu doar pentru pensiile speciale! La noi sunt categorii întregi care se pensionează la 40-45 de ani. Totuşi, să te pensionezi la vârsta asta, dă-o naibii de treabă! Mai sunt decenii! Şi, culmea, sunt cu pensii mari, nu cum era pe vremuri. Eu le numesc categorii perverse de populaţie. Sunt şi cazuri amuzante când se mai şi angajează după pensionare, eventual chiar şi pe acelaşi post...e noaptea minţii!" este de părere Bulai.

"Şi-au făcut legi pentru ei"

Bulai mai spune că sistemul de pensii e atât de complicat şi pentru că nu se poate schimba peste noapte. Speranţa de viaţă în România este printre cele mai mici din Europa. "Mie mie se iau banii dar voi primi mult mai puţin. Media arată că mai avem de trăit în jur de 10 ani după pensionare. Mulţi mor înainte de prima pensie. Una e să contribui până la 65 de ani şi alta e să contribui până la 45. Doar în România putea să apară acest efect: milioane de contributori au plecat în afară. Omul ăla contribuie la asigurare socială dar în altă ţară. Aici nu mai vin bani. Cei care deţin puterea şi-au făcut legi pentru ei. Este, dacă vreţi, un semn al slăbiciunii statului de drept. Facem legi pentru noi. Sunt două mari probleme în zona asta. O dată, principiul contributivităţii este înalt discutabil. Am inventat tot felul de formule de calcul diferite care duc la discrepanţe spectaculoase între pensionari din acelaşi domeniu. La un moment dat se dăduse o legislaţie care spunea că se iau în calcul la pensie ultimele 9 luni, avantajaţi fiind aici cei din armată şi nu numai. Sunt multe alte domenii," a completat sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel