Alfred Bulai: Lucru extraordinar pe care NETFLIX l-a înţeles. Filmele româneşti, schimbare faţă de anii 2000
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Sociologul Alfred Bulai a explicat care a fost mutarea inspirată a celor de la NETFLIX în Europa, dar şi de ce filmul românesc are de câştigat de pe urma expansiunii acestei platforme. 

"Regizoral, încă suntem departe de restul lumii. Problema este şi la libertatea pe care o dai actorii. Ştiinţa de a lucra cu actorii nu există la multe filme româneşti. Ce înseamnă asta? A sta de vorbă cu actorul şi a vedea cum poate el să interpreteze scena. Un actor mare îţi va zice că nu poate să facă ceva, că nu o simte, şi va propune el ceva. Nu merge cu 'bă, tu faci aşa că vreau eu'. În BD, spre exemplu, multe replici nu sunt ale scenaristului, sunt ale actorilor, în joaca pe care o făceau. E nevoie de o anumită ştiinţă să lucrezi cu actorii români. Mai ales că unii nici nu sunt actori şi au stângăcii. Pentru stand-up comedy sunt ok, dar teatrul e artă, e altceva", a precizat Alfred Bulai. 

"Netflix, iată, ne aduce la filme româneşti, e o linie întreagă", a punctat Val Vâlcu. 

"Ba mai mult, e o linie de filme europene, alta nu a existat până acum. Şi filmele noastre au astfel şansa să fie văzute în alte părţi. Chiar filmele americane tind să fie la ponderea lor reală. Sunt filme daneze, ruseşti, acum. E un lucru extraordinar pe care NETFLIX l-a înţeles: ca să domini piaţa, trebuie să fii prieten cu ţările respective. Atitudinea imperialistă nu e cazul să o ai. Poţi să fii foarte influent în corectitudinea politică, ceea ce ei fac oricum. Dar NETFLIX sprijină un anumit gen de producţie culturală internă. E o posibilitate să ai contact cu altă lume. Ai noştri au contact cu un spaţiu extern real, iar noi avem contact cu un alt gen de producţii cinematografice. 

În anii 2000, mulţi produceau filme doar pentru festivaluri. Nu îi interesa dacă se uită cineva le ele. Era ideea că pot să ia premii la Milano, la Berlin, la Cannes, şi nu îi interesa dacă se uită cineva la film. NETFLIX a permis să te gândeşti că ar putea fi şi un public important, care să te facă să câştigi mai mult decât la premii. Ca să scoţi bani, ai nevoie de public, nu de premii. NETFLIX te duce pe toată planeta, filmul românesc se duce la toată lumea. Măcar de curiozitate se uită, aşa cum şi noi ne uităm la filme din alte spaţii. Nu sunt extraordinare toate. Mă uit la filme poliţiste şi ştiu din prima cine e criminalul, totul e banal. Sigur, nu te compari cu producţii de 200 de milioane dolari, dar merge oricum", a mai spus Alfred Bulai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel