Data publicării:

Alexandru Rafila, despre infecțiile cu virusul West Nile: Nu este o situație alarmantă în comparație cu alți ani. Avem un singur caz confirmat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ministrul avertizează, totuși, că suntem abia la început de sezon și că există posibilitatea să ma apară și alte cazuri.

Minstrul Sănătății Alexandru Rafila a fost prezent la Antena 3 CNN unde a dat asigurări că în România situația este sub control și nu s-a înregstrat decât un singur caz de infecție cu virusul West Nile transmis de țânțari.

"Infecția produsă de acest virus, West Nile, apare sezonier, în fiecare an, în sezonul cald, când populația de țânțari este numeroasă și infecția se transmite prin intermediul acestor țânțari. Deocamdată nu sunt probleme deosebite pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil spre sfârșitul lunii august.

Combaterea riscurilor provocate de această infecție, care la unele persoane e foarte ușoară, e inaparentă, iar la altele poate să fie fatală, mai ales la cei cu comorbidități care pot face complicații grave, depinde de un lucru: ca autoritățile să ia măsuri de reducere a populațiilor de țânțari. Vă spun cazul particular al Bucureștiului: este foarte important să existe o corelație între Primăria Generală și Primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat.

Altfel, țânțarii se mișcă, migrează din oraș la periferie, știți bine salba de lacuri de la marginea Bucureștiului, unele sunt în oraș, altele sunt în județul Ilfov și trebuie luate măsuri concertate încât populația de țânțari să scadă. Și populația din zonele rurale poate să ia măsuri încât să combată existența unor reziduuri care acumulează lichide, medii unde se pot dezvolta țânțarii, deci trebuie curățenie în gospodării.

Față de anii precedenți nu suntem într-o situație alarmantă, cum spuneam  -  avem un singur caz. Au fost ani când am avut diagnosticate sute de cazuri, chiar în urmă cu 25 de ani a fost prima dată când în România a fost identificată această boală și a fost o situație destul de serioasă.

Deocamdată, lucrurile sunt sub control pentru că sunt extrem de puține cazuri dar, repet, combaterea țânțarilor este o măsură care stă în responsabilitatea autorităților locale.

Pot apărea și alte boli de tip mediteraneean, odată ce vremea se încălzește tot mai mult de la an la an?

Este și această posibilitate, nu este exclus, mai ales că se schimbă și tipul de țânțari care populează zona României. Există țânțari care transmit și alte tipuri de boli, de exemplu febra galbenă, denga, deci febre hemoragice care pot afecta populația. Nu este cazul pentru moment, dar nu este exclus ca odată cu schimbările climatice să avem și diverse patologii care sunt prezente mai ales în zona tropicală sau mediteraneeană" a explicat Alexandru Rafila.

Cum se transmite virusul West Nile

Virusul West Nile este un virus transmis în principal prin înțepătura țânțarilor infectați. Este o boală care poate afecta atât oamenii cât și animalele, în special păsările, care sunt gazdele primare ale virusului. Iată câteva puncte cheie despre virusul West Nile și transmiterea acestuia prin țânțari:

Virusul este transmis în principal de țânțarii din genul Culex. Țânțarii se infectează când se hrănesc cu sângele păsărilor care poartă virusul. Ulterior, țânțarii infectați pot transmite virusul la oameni și alte animale prin mușcături.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Aproximativ 20% pot dezvolta simptome ușoare, cum ar fi febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață, vărsături și erupții cutanate. În cazuri rare, virusul poate provoca boli severe, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor din jurul creierului și măduvei spinării), care pot fi fatale.

Prevenirea înțepăturilor de țânțari este cea mai eficientă metodă de a evita infecția cu virusul West Nile. Măsurile de prevenție includ utilizarea repelentelor de insecte, purtarea de haine lungi care acoperă pielea, instalarea plaselor de protecție la ferestre și uși și eliminarea apei stagnante unde țânțarii pot depune ouă. Nu există un tratament specific pentru infecția cu virusul West Nile. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și, în cazurile severe, poate necesita spitalizare și îngrijire de specialitate.

Virusul West Nile este prezent în multe părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, Africa, Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Răspândirea virusului este strâns legată de distribuția și activitatea țânțarilor din genul Culex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel