Directorul Spitalului Pantelimon demisionează după ce Rafila i-a cerut acest lucru lui și managerului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia conducerii Spitalului Sf. Spiridon, unde sunt anchete în derulare.

Update: 

Directorul Spitalului Pantelimon a declarat că își va da demisia de onoare, potrivit Antena 3 CNN. 

Știre inițială:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”, având în vedere funcționarea ”defectuoasă și neîncrederea” publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare. 

”Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Patru angajați de la Spitalul Sf. Pantelimon” audiați în dosar

”În dimineața zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București pentru locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București.

De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Reamintim că în luna aprlie, procurorii au primit o sesizare din partea unei asistente de la Spitalul Sf. Pantelimon, cu privire la faptul că, în perioada 4-7 aprilie 2024 în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienți, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmițător utilizat pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale.

La acel moment procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracțiunea de de omor și au administrat mai multe probe, fiind audiați medici și asistente medicale și au fost ridicate documente medicale referitoare la toți pacienții decedați în cadrul Secției ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024.

Ulterior, a fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii consideră că ea știe ce s-a întâmplat la Secția ATI, dar a refuzat să dea informații în timpul audierilor, astfel încât procurorii au decis să o pună sub acuzare.

Corpul de Control al ministrului Sănătății, trimis la Spitalul Sf. Pantelomon

”Corpul de Control al ministrului Sănătăți este de dimineață aici. (...) Nu sunt în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația.

Sprijinim, bineînțeles și spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanțelor care ar putea să stea la baza unor situații care sunt din punctul meu de vedere intolerabile și sper ca aceste situații să fie infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor și bineînțeles cea internă, de la spital”, a declarat Rafila, la Spitalul Sf. Pantelimon, în luna aprilie.

De asemenea, ministrul Sănătății a punctat la acel moment că i ”se pare intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal”, după ce primise o scrisoare din partea fostei șefe a Secției ATI,  în care aceasta se plângea că e în conflict cu actuala conducere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel