Alexandru Muraru: Un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR, e cea mai bună variantă
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 05 noi 2021, 12:27
WhatsApp
Alexandru Muraru - reprezentant al României în boardul proiectului Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului /  Foto: Facebook
Alexandru Muraru - reprezentant al României în boardul proiectului Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului / Foto: Facebook
Deputatul liberal Alexandru Muraru a transmis un mesaj în contextul crizei politice și guvernamentale din România.

'Criza politică și guvernamentală trebuie să înceteze.

Cred cu tărie că cea mai bună variantă pentru România este un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR. Prima opțiune a noastră, a PNL, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta. Dar această nouă coaliție trebuie să aibă un protocol mult mai clar, mai ferm și mai coerent pentru că neînțelegerile care au dus la spargerea alianței să își găsească o rezolvare instituțională, nu politică.

De exemplu, cred că noul protocol trebuie să prevadă, ca în Germania, sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaratii împotriva primului ministru. Nu poți ca dimineața să mergi la ședința de guvern cu partenerii de guvernare, iar seara să mergi la emisiuni TV să înjuri primul-ministru.

Acest nou protocol trebuie să prevadă întărirea rolului primului-ministru, iar partidele trebuie să se angajeze sa respecte rolul de mediator al sefului statului, omul politic cu cea mai mare legitimitate. De exemplu, un proiect cum a fost programul de investiții Anghel Saligny pe care am insistat să-l implementăm nu trebuie blocat doar pentru că un partid vrea să îi pedepsească pe cei din mediul rural. Acel moment trebuie să reprezintă o lecție pentru o nouă majoritate PNL-USR-UDMR.', a scris Alexandru Muraru, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu: Decizia despre viitorul guvern se va lua în PNL

Decizia despre viitorul Guvern se va lua în PNL, nu va fi hotărârea președintelui PNL, a spus, tot vineri, Florin Cîțu. După discuțiile avute cu USR și PSD, Florin Cîțu, președintele PNL, a zis că decizia se va lua în partid.

„Mergem în Partidul Național Liberal cu concluzia celor două discuții, iar decizia o va lua Partidul Național Liberal, nu președintele PNL. Este o altă schimbare pe care am făcut-o după congresul din septembrie”, a explicat Florin Cîțu.

Președintele PNL spunea, după discuția cu Marcel Ciolacu, că a fost „o primă discuție bună”. În discuții a apărut și varianta unei rotații a premierilor, de la PNL și de la PSD.

VEZI ȘI   Ciolacu: Fostul Guvern s-a împărțit în fes / VIDEO

Klaus Iohannis amână convocarea consultărilor până la cristalizarea unei majorități parlamentare

Președintele Klaus Iohannis amână convocarea unor noi consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului guvern până la cristalizarea unei majorități. „Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate”, a transmis președintele României.

„Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi și guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlament. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile”, a spus, joi, Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a mai spus că va amâna convocarea partidelor parlamentare până la cristalizarea unei majorități asumate de formațiunile politice.

„Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și nu pot să accept astfel de abordări. Voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a anunțat Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?