Data publicării:
Alexandru Arșinel, o stea pe Aleea Celebrităţilor. "Un sentiment de recunoștință față de publicul meu" - EXCLUSIV
Actorii Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu vor primi sâmbătă, de la ora 11.00, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, stele pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, iar regretatului Sergiu Nicolaescu i se va oferi o stea postum.
Despre acest subiect, Alexandru Arșinel ne-a vorbit. Contactat de DC News, marele actor a spus ce părere are despre ieșirea sa din lumea teatrului. De asemenea, ne-a zis și ce ar vrea să știe oamenii despre el când se va retrage din lumina reflectoarelor.
DC News: Sâmbătă veți primi o stea pe Aleea Celebrităţilor, stea pentru întreaga activitate în domeniul teatrului. Ce sentiment vă dă acest lucru?
Alexandru Arșinel: Un sentiment de recunoștință față de teatrul meu și față de publicul meu.
DC News: Vă vedeți ca maestrul Radu Beligan până la peste 95 de ani pe scenă?
Alexandru Arșinel: Nu știu, draga mea. Este mult prea mult, dar de ce să nu sperăm că putem juca până la adânci bătrâneți pentru că până la urmă actorii – artiștii în general – nu își doresc să moară decât pe scenă. Artiștii mor ca și copacii – în picioare.
DC News: Când vă veți retrage din lumea teatrului, ce-ați vrea să știe tinerii despre dumneavoastră? Cine a fost Alexandru Arșinel?
Alexandru Arșinel: A fost un om ca toți oamenii. A fost un copil plecat de la țară care a reușit să îi facă pe oameni să-l iubească.
DC News: Un actor de talia dumneavoastră ar fi trebuit să aibă foarte mulți bani.
Alexandru Arșinel: Am câștigat la nivelul la care poate câștiga în România niște bani cu foarte multă muncă. În orice caz, am câștigat mult mai puțin decât câștigă alți artiști în alte țări cu efortul cu care i-am câștigat eu. Banii mi-au dat o oarecare siguranță în ceea ce privește ziua de mâine a familiei mele.
DC News: Ce-ați fi vrut să scrie presa despre dumneavoastră și nimeni nu a scris niciodată?
Alexandru Arșinel: Nu știu dacă presei i-a scăpat ceva. Uneori, presa mai și fabulează, mai inventează. S-au scris lucrurile pe care aș fi vrut să le țin pentru intimitatea mea. Presa a scris foarte multe lucruri despre mine și de bine, și de mai puțin bine. În general, presa m-a ajutat. A fost lângă mine. Poate că jurnaliștii au fost lângă mine și datorită faptului că și spectatorii mi-au fost alături și astfel nu au avut încotro.
DC News: Spuneați despre Stela Popescu, când a primit o stea pe Aleea Celebrităților, că a fost condamnată să ajungă o stea de când s-a născut. Astăzi, se poate spune și despre dumneavoastră același lucru.
Alexandru Arșinel: Așa am spus când a primit o stea pe Aleea Celebrităților, într-adevăr. Eram un năzdrăvan când eram copil. Probabil că așa mi-a fost dat: să ajung acolo unde nu m-am gândit când eram copil. Pe-atunci, nici nu știam ce înseamnă să fii artist. Eram niște copii care se jucau ca nebunii. Prin tot ceea ce făceam, încercam să uităm că afară este război, că este foamete, că este mizerie. Atunci a fost perioada când am acumulat o încărcătură mai mult sau mai puțin dramatică pentru tot restul vieții.
VEZI ȘI: Ion Dichiseanu: Sfârșitul nu-i aici. Este un alt început - Exclusiv
Cine l-a încurajat pe Alexandru Arșinel să studieze Teatru
Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultăţii, promoţia 1962, a plecat la Târgu-Mureş unde s-a deschis secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, a dat concurs la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a jucat alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi a făcut cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituţii.
Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă, precum şi cea managerială a primit numeroase premii, medalii, printre care trofeul special UNITER pentru teatrul de revistă (2000) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului" (2004).
Aleea Celebrităţilor, mari artiști
Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor, care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.
Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News