Alexander Adamescu, trimis în judecată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, a fost trimis în judecată.

Potrivit Antena 3, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Motivul e reprezentat de infracțiunile din 2013, atunci când Alexander Adamescu, alături de tatăl său, ar fi dat mită unor judecători pentru a rezolva niște dosare de insolvență.

Din 2016, Alexander Adamescu a primit și un mandat de arestare preventivă de la autoritățile din România, doar că acesta se află în Marea Britanie, iar procedura de extrădare nu s-a finalizat nici până în prezent. 

Raport. Ce surse au fost plătite de Adamescu în România

Ziariștii britanici au oferit detalii privind acțiunile de spionaj comandate de Alexander Adamescu în vederea obținerii de probe pentru a dovedi că dosarul său de corupție este unul motivat politic. 

„Un fost șef al MI6 și un fost coleg de liberal democrat au folosit ofițeri de informații pensionați pentru a aduna informații "sensibile" din surse secrete din guvernul român pentru a ajuta un om de afaceri bogat care se confruntă cu acuzații de corupție, potrivit documentelor văzute de Observer", scrie The Guardian.

Compania de informații private a lui Sir John Scarlett, SC Strategy (SCS), pe care o deține împreună cu Lordul Carlile, a dezvăluit într-un raport elaborat pentru avocații omului de afaceri că a obținut informații dintr-o serie de "surse confidențiale" bine plasate în România probleme delicate, inclusiv negocierile diplomatice și activitățile procurorilor anti-corupție.

Surse plătite


"Raportul din 2016 sugerează că operatorii SCS s-au bucurat de un acces remarcabil la București și surse plătite care aveau . O singură sursă este descrisă ca un în biroul președintelui. SCS a preluat activitatea de informații pentru Alexander Adamescu, un magnat al mass-media și care conduce una dintre cele mai bogate familii ale României", scrie The Guardian.
Avocații lui Adamescu au depus raportul de 36 de pagini ca dovezi ale experților în procedurile de extrădare care au avut loc la Londra în 2017. "Raportul a susținut pretențiile omului de afaceri că procuratura română este motivată politic", mai arată publicația britanică.
"Documentul oferă o privire rară asupra lumii inteligenței private și pune în lumină activitățile a doi dintre foștii funcționari publici și a unei companii britanice discrete și bine conectate. SCS a investigat un caz în care clientul afirmă că a fost supus procedurilor nedrepte în afara statului de drept", mai spun jurnaliștii.

Degeaba


Cu toate acestea, judecătorul din cazul de extrădare al lui Adamescu a refuzat să admită raportul lui SCS, preocupându-se de "lipsa de informații cu privire la identitatea agenților români anonimi, dar de încredere" și a circumstanțelor în care operatorii SCS au colectat informațiile.
"Raportul ilustrează modul în care cazurile anti-corupție de înaltă calitate din România - o problemă politică majoră în statul membru UE - au generat oportunități de afaceri pentru anchetatori privați și consultanți externi", menționează The Guardian.

O secțiune-cheie a raportului SCS, intitulat "Produsul anchetelor sensibile", descrie o serie de afirmații extraordinare cu privire la comportamentul DNA și al serviciului intern de informații al României în legătură cu ancheta Adamescu.
„Acuzațiile, care includ acuzații falsificate și martori șantajați, sunt atribuite unor surse apropiate DNA-ului, inclusiv un din cazul Adamescu", mai arată The Guardian (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel