Data publicării:

Alex Soros: Nu plecăm din Europa! / „Victoria lui Trump în 2024 ar putea fi un lucru mai rău pentru UE decât pentru SUA“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Alexander Soros
Foto: Facebook Alexander Soros
Alexander Soros, fiul magnatului american George Soros, dezminte că fundațiile sale se vor retrage din Europa.

Într-un articol publicat în Politico, Alexander Soros, fiul mgnatului american George Soros, a dezmințit că Fundațiile pentru o Societate Deschisă vor părăsi Europa. Dimpotrivă, acesta a notat că finanțările se vor concentra pe estul continentului european.

„Știrile care raportează că Open Society Foundations (OSF) și Soros „părăsesc Europa” sunt înșelătoare. Nu plecăm. Europa rămâne de o importanță strategică uriașă pentru activitatea OSF, care a început în anii 1980, când tatăl meu a început să finanțeze gânditori independenți în Ungaria sa natală. Și astăzi, cu toate defectele sale, Uniunea Europeană rămâne încă un far global al valorilor care ne modelează munca.

Când ne uităm la starea actuală a Europei, totuși, este clar că fundația noastră trebuie să se schimbe – la fel ca după căderea Zidului Berlinului, când eforturile noastre s-au concentrat pe aderarea la UE pentru națiunile din Europa Centrală și de Est; și la fel ca după criza economică din 2008, când ne-am intensificat activitatea la Bruxelles și Europa de Vest.

În termeni largi, în Europa asistăm la o schimbare spre est. Războiul din Ucraina va avea consecințe nespuse, în timp ce ascensiunea Poloniei ca economie lider o va face în cele din urmă un contributor net al UE. Viitorul unui guvern responsabil și democratic în Europa este acum determinat nu doar la Paris și Berlin, ci și la Varșovia, Kiev și Praga.

Deci, pe măsură ce OSF reinventează modul în care funcționează la nivel global, ne schimbăm prioritățile în Europa în consecință. Da, asta înseamnă că vom părăsi anumite domenii de activitate, pe măsură ce ne concentrăm pe provocările de astăzi, precum și pe cele cu care ne vom confrunta mâine. Și da, ne vom reduce, de asemenea, în mod semnificativ numărul de angajați, căutând să ne asigurăm că mai mulți bani ajung acolo unde este cel mai necesar“, a notat Alex Soros.

„Dar aceasta nu este un fel de retragere“, scrie Soros

„Nu este vorba despre nivelurile de finanțare, ci despre priorități, pe măsură ce focalizarea finanțării revine estului continentului.

Pentru început, nu ar trebui să existe absolut nicio îndoială că vom continua să sprijinim fundația noastră din Ucraina. Suntem mândri că rețeaua de grupuri ale societății civile pe care a asistat-o, cu peste 250 de milioane de dolari din 2014, a jucat un rol atât de important în reziliența Kievului în fața oribilului război de agresiune al Rusiei.

Mai mult, vom continua să sprijinim fundațiile noastre din Moldova și din Balcanii de Vest, pe măsură ce acele țări lucrează spre aderarea la UE, lucru pe care, în cazul Balcanilor, tatăl meu a susținut-o pentru prima dată în anii 1990. Aderarea la UE este vitală pentru asigurarea unității și stabilității întregii regiuni balcanice pentru a contracara eforturile de a reaprinde conflictul din Bosnia și Kosovo, de exemplu, și pentru a oferi Rusiei o deschidere. În plus, apartenența la UE va consolida securitatea europeană și va evita crearea unui vid geopolitic.

De asemenea, vom continua – și vom crește dramatic – eforturile noastre de a asigura un tratament egal pentru cea mai mare minoritate etnică a Europei, cele 12 milioane de romi (care trăiesc în principal în Europa de Est).

Și rămânem angajați față de Universitatea Central Europeană (CEU), care a fost închisă la Budapesta de premierul ungar Viktor Orbán și și-a găsit acum o nouă casă la Viena, datorită generozității tatălui meu și a OSF. În ultimele trei decenii, CEU a oferit pentru mii de tineri o educație accesibilă de înaltă calitate și va continua să facă acest lucru.

Nu vom abandona aliații care susțin drepturile democratice în fața autocraților și a potențialilor dictatori – nici în Europa, nici în restul lumii.

Dar trebuie să fim pregătiți și capabili să răspundem unui viitor incert și periculos.

Fiind o persoană care își petrece până la jumătate din timp lucrând pe continent și crede că fostul președinte al Statelor Unite ale Americii Donald Trump – sau cel puțin cineva cu politicile sale izolaționiste și anti-europene – va fi candidatul republican, cred că o victorie republicană în stil MAGA în Alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor ar putea fi, în cele din urmă, mai rău pentru UE decât pentru SUA. Un astfel de rezultat va pune în pericol unitatea europeană și va submina progresele realizate pe multe fronturi ca răspuns la războiul din Ucraina.

Adaptăm OSF pentru a putea răspunde la orice scenarii ar putea apărea, de ambele maluri ale Atlanticului.

La fel ca tatăl meu, consider UE unul dintre marile triumfuri ale istoriei moderne. Ea a reunit țări care aproape au distrus civilizația pentru a-și crea un destin comun și a ajutat fostele republici sovietice și sateliți să se îndrepte către democrație. Dar mai sunt lucruri de făcut.

Și este marea mea speranță că OSF, în forma sa reconfigurată, va putea ajuta proiectul european să-și realizeze pe deplin promisiunea“, mai scrie fiul magnatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel