Alex Coita: Succes politic pentru Viorica Dăncilă. Reacțiile dintr-o anumită zonă a opoziției au demonstrat amatorism
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita
Ursula von der Leyen a anunţat că Rovana Plumb, propusă de România pentru funcţia de comisar european, va avea portofoliul Transporturi.    Nominalizarea „consfințește normalizarea relațiilor cu partenerii europeni, ceea ce este un lucru pozitiv și pentru România”, a susținut Alex Coita. 

„Am evitat să comentez ieri aici nominalizarea doamnei Rovana Plumb pentru funcția de comisar european. De fapt, am făcut-o doar „oblic", cum zic americanii. Orice aș fi spus, ar fi fost probabil înghițit de vacarmul creat de „ceata lui pițigoi". 

Nominalizarea doamnei Plumb este un succes politic pentru Viorica Dăncilă și consfințește normalizarea relațiilor cu partenerii europeni, ceea ce este un lucru pozitiv și pentru România.

Ursula von der Leyen semnalizează astfel că va juca după regulile democratice și nu va încerca să forțeze mâna statelor membre. Cu alte cuvinte, von der Leyen arată că va conduce în mod echilibrat Comisia Europeană, și nu va fi portavocea așa-numitei Ligi Hanseatice (statele din nord, intransigente fiscal, dar și pe problema „statului de drept").

Reacțiile dintr-o anumită zona a opoziției de la noi au demonstrat amatorism și o crasă necunoaștere a mecanismelor democratice din UE, dar și a logicii de construire a arhitecturii politice a Colegiului Comisarilor. Fie asta, fie vorbim de politicianism de birt sătesc.

Procedura de desemnare a Comisarilor este cât se poate de clară: guvernul fiecărui stat membru face una sau mai multe propuneri, care trebuie agreate cu Președintele Comisiei, singurul cu mandatul politic de a decide componența Cabinetului său de miniștri. Funcția de Comisar european este una politică, astfel încât este absolut firesc ca cei nominalizați să fie oameni politici. Din acest punct de vedere, nominalizare doamnei Plumb a respectat absolut toate regulile jocului democratic.

În al doilea rând, faptul că România a primit portofoliul transporturilor nu are nicio legătură cu numărul de kilometri de autostradă construiți la noi. Alocarea portofoliilor are o logică extrem de complexă, în care Președintele comisiei trebuie să țină seama de o serie de factori tridimensionali. Nu este ca și cum portofoliul Transporturilor vine la țara cu cei mai mulți km de drumuri de viteză, o astfel de gândire este puerilă.

În ultimul rând, în afară de tărăboiul făcut de europarlamentarii români din grupul Renew Europe, nu am auzit alte reacții. Europa nu stă în loc pentru că Rovana Plumb e propunerea României. Președinta Comisiei, cea care își asumă politic provine din Partidul Popular European, în timp ce Plumb e susținută de socialiști, astfel încât la o logică simplă ne putem aștepta ca cele două grupuri politice să constituie o bază de voturi suficiente astfel încât doamna Plumb să treacă de Comisiile Parlamentului European”, a scris Alex Coita, miercuri, pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel