Data actualizării:
Data publicării:

Alex Coita rupe tăcerea despre aparițiile la TV. Cum a fost interzis: Să vorbim deschis!

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alex Coita
Alex Coita

Analistul politic Alex Coita scrie un mesaj tranșant despre aparițiile sale la posturile de televiziune. 

Alex Coita dezvăluie cum a ajuns să fie ”interzis” la Digi24 și Realitatea TV. Totodată, el lămurește controversa legată de postarea sa cu privire la dosarul de la DIICOT în care sunt anchetați doi jurnaliști pentru deținere de droguri în vederea consumului.  

Iată ce scrie Alex Coita: 

”HAI SĂ VORBIM DESCHIS

Astăzi vreau să vă vorbesc deschis despre colaborarea mea cu presa și să discut anumite aspecte pe care până acum le-am trecut sub tăcere.

Fac asta pentru că de multă vreme suport injurii în urma alegerii mele de a da curs invitațiilor postului de televiziune Antena 3 și cred că a venit vremea să spun lucrurilor pe nume. În al doilea rând, o postare recentă privind cazul a doi jurnaliști acuzați de consum de droguri a iscat discuții și a surprins pe mulți. Voi încerca să clarific și acest aspect.

Acum aproape patru ani am început să fiu solicitat ca invitat pentru emisiuni televizate. Primele apariții au fost la Realitatea Plus (canal online), apoi Realitatea TV, apoi în primăvara anului 2016 am început să fiu invitat, prin amabilitatea bunei mele prietene și foste colege de generală Sabina Iosub, la postul Antena 3. Au urmat TVR, B1TV, Digi și, în cele din urmă, România TV.

Am dat mereu curs invitațiilor tuturor televiziunilor unde am fost chemat, în limita timpului la dispoziție și a angajamentelor din viața personală și profesională. În intervențiile mele am încercat mereu să aduc echilibru, să explic cu argumente și să evit circul și manipularea.

Cu toate acestea, dincolo de un anumit moment au început problemele, iar ele au fost legate de participarea mea la emisiunile de la Antena 3. Cum îmi permit să merg acolo?, eram întrebat, nu mi-e rușine să cobor în "cocină", în "latrină", nu mă gândesc că legitimez prin prezența mea anumiți oameni?, eram apostrofat invariabil de fiecare dată când anunțam o apariție la acest post. În ultima vreme, am fost chiar avertizat de mai multe persoane că aparițiile mele frecvente la Antenă îmi vor distruge reputația, pentru că „nu ai cum să fii imparțial acolo."

De fiecare dată, însă, atacurile vizau doar prezența mea în studiourile acestei televiziuni, nu și ce spun acolo. Asta mi-a dat încredere că fac ceva bun, sparg tipare și demontez prejudecăți, astfel încât am continuat să dau curs invitațiilor jurnaliștilor acestui post.

Între timp, această încăpățânare a mea de a continua să fiu echidistant a avut și "rezultate". Cred că era în martie 2018 când, după o emisiune la postul de televiziune Digi24, când un prezentator a ridicat sprânceana la modul în care mi-am permis să-mi explic punctul de vedere privind poziția lui Frans Timmermans, invitațiile la acest post de televiziune au încetat fără nicio explicație.

Apoi, în iunie 2018, m-am trezit bălăcărit în direct la emisiunea lui Rareș Bogdan, în care distinșii jurnaliști din platou au considerat că e cazul să își bată joc de numele meu de familie, să mă acuze că sunt agent acoperit și că am capacități intelectuale limitate.

De ce? Pentru că aș fi spus la Antena 3 că postul Realitatea TV „a adus oamenii la proteste." Nu am identificat acea înregistrare nici până azi, deși am parcurs toate transcripturile emisiunilor Sinteza Zilei la care am fost invitat, și nici Rareș Bogdan, chestionat de lumea siderată de pe pagina sa de Facebook, nu a furnizat vreo dovadă, deși a declarat că ar deține probe în acest sens. În schimb, ne amintim cu toții ce rula pe burtierele Realitatea în ultimul an, și știm cât de multe îndemnuri la ieșit în stradă erau acolo. No comment.

Să lămurim cu această ocazie și numele meu de familie. El se scrie fără diacritice pentru că așa se scrie. Cineva zicea că ar proveni din limba maghiară (tatăl meu fiind orădean). Se poate, nu știu. Ideea e că dacă s-ar fi scris cu diacritice l-aș fi pronunțat cu diacritice. De fapt, cred că țara asta ar fi mai bună dacă bărbații ar avea mai multe diacritice.

Revenind la Realitatea — cineva a făcut o plângere la CNA și Rareș Bogdan a fost amendat cu 5000 de lei. Mult, puțin? Nu știu . Cert este că nici până azi nu am primit scuze de la distinșii jurnaliști.

În final, am descoperit că postul de televiziune Antena 3 a rămas singurul din trioul cu Realitatea și Digi unde am putut să îmi exprim punctul de vedere fără a fi cenzurat, atacat sau linșat mediatic. Așa că, doamnelor și domnilor, permiteți-mi să am tot respectul față de acest post de televiziune.

Închei cu o observație privind cazul celor doi jurnaliști. Sigur, consumul de droguri este ilegal iar vinovăția lor trebuie să fie stabilită de instanță și să suporte consecințele din punct de vedere legal indiferent daca vorbim despre o țigară, un gram sau cantități cum se rulau în serialul Narcos. Cred cu tarie in Lege și în statul de drept și cred ca Justiția se face în sălile de judecată.
Este drept, pe de altă parte, că acest caz poate constitui și o lecție pentru cei care se erijează în inchizitori morali și promotori ai statului de drept. Poate nu ar strica să-și aducă aminte de proverbul care spune că cel care este fără de păcat să arunce primul piatra.

Dar, nu ar fi oare mai bine să ne ocupăm de subiectele cu adevărat importante din țara asta? De exemplu, un subiect major este că, în timp ce presa vuiește că doi ziariști au fost prinși cu un joint, o televiziune care se vrea a fi independentă își depune actele pentru a deveni PARTID politic. Ăsta e un subiect major. Apropo, cred că a sunat Dan Diaconescu să-și ceară drepturile de autor pentru această mutare strategică.

Știți care mai sunt subiecte importante? De exemplu să ne întrebăm de ce, într-o țară care în ultimii 30 de ani a fost furată bucată cu bucată, cu foarte puține excepții toate cazurile de mare corupție pe care se dau condamnări sunt de fapt găinării? Marele Năstase e condamnat pentru că a furat termopane, Elena Udrea că a organizat un meci de box, Ponta acuzat (și achitat) că a depus niște rapoarte de activitate fictive pe un contract de colaborare de drept civil, Dragnea pentru că ar fi vorbit să fie angajate două tinere la stat, în condițiile în care toți din politică știu foarte bine că toate instituțiile, de la primării și ministere, sunt infestate de pile și piluțe care dau pe la birou din doi în paișpe. Și lista poate continua.

Și totuși, unde sunt marile dosare de corupție? Unde sunt miliardele furate? De ce atenția noastră e mutată mereu pe alte teme în timp ce icebergul rămâne scufundat sub apă? Oare nu e vorba aici de oameni care sunt extrași cu penseta, cu atenție, să nu dărâme castelurile de cărți de joc?

În ceea ce mă privește, eu vă promit două lucruri. Unu, este ultima mea postare despre lumea presei. Doi, voi continua să militez pentru a aduce în discuție și a scoate la lumină temele majore pentru țara asta. Cu mai puțină încrâncenare, dar cu și mai multă hotărâre ca până acum.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel