Data publicării:

Alertă sanitară în UE. Medicamente falsificate, depistate de EMA. "Consecințe grave asupra sănătății!"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Alertă sanitară în UE. Medicamente falsificate, depistate de EMA. "Consecințe grave asupra sănătății!" / Foto: Pixabay
Alertă sanitară în UE. Medicamente falsificate, depistate de EMA. "Consecințe grave asupra sănătății!" / Foto: Pixabay
EMA avertizează pacienții din UE și specialiștii din domeniul sănătății cu privire la rapoartele despre unele medicamente falsificate.

Agenția Europeană a Medicamentului a fost notificată de către autoritățile naționale competente relevante că stilourile injectoare (pen-uri) preumplute etichetate în mod fals ca medicament pentru diabet Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluție injectabilă) au fost identificate la în UE și Regatul Unit. Pen-urile, cu etichete în limba germană, provin de la angrosişti din Austria şi Germania, potrivit EMA.

Pen-urile au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice din pachetele Ozempic autentice. În UE, fiecare pachet de medicamente are un cod de bare 2D unic și un număr de serie, astfel încât să poată fi urmărit într-un sistem electronic la nivelul UE. Când pachetele Ozempic falsificate au fost scanate, numerele de serie s-au dovedit a fi inactive, alertând astfel operatorii cu privire la o potențială falsificare.

Există diferențe de aspect între stiloul injector falsificat și stiloul original. O imagine a stiloului injector falsificat a fost publicată de agenția germană de medicamente. Nu există dovezi că pen-urile falsificate au fost distribuite pacienților din farmaciile legale și nu există rapoarte de vătămare a pacienților în legătură cu medicamentul falsificat.

Cererea pentru acest medicament a crescut în ultima vreme



Problema este în prezent investigată de autoritățile UE de reglementare a medicamentelor și de poliție, iar EMA sprijină autoritățile în investigațiile lor. Angrosiştii şi farmaciile din ţările afectate au fost avertizaţi cu privire la ofertele suspecte ale Ozempic către angrosişti. În plus, distribuitorii paraleli din întreaga UE au fost alertați.

Între timp, autoritățile de reglementare germane și austriece au emis declarații de nerespectare a bunelor practici de distribuție către angrosiștii în cauză din țările lor pentru nerespectarea procedurilor impuse, inclusiv respectarea măsurilor de securitate. EMA monitorizează situația îndeaproape și va oferi ulterior informații suplimentare. Ultimele rapoarte de falsificare vin în urma unei creșteri a cererii pentru Ozempic, care a dus și la o situație de deficit. 

Informații pentru pacienți


Pacienții din Uniunea Europeană (UE) sunt alertați cu privire la rapoartele conform cărora pen-urile Ozempic falsificate au fost identificate la comercianții din UE și Regatul Unit și nu pot fi excluse alte rapoarte.

1. Verificați prospectul cu informații pentru a vedea cum ar trebui să aratepen-urile Ozempic autentice.

2. Nu trebuie să utilizați pen-uri Ozempic despre care bănuiți că sunt falsificate, deoarece acest lucru poate duce la consecințe grave asupra sănătății.

3. Dacă aveți un stilou injector (pen) care nu prezintă caracteristicile stiloului injector (pen) original, returnați-l imediat la farmacie și urmați sfaturile agenției naționale de medicamente.

4. Nu există dovezi că vreun produs afectat a fost eliberat pacienților din farmaciile legale.

5. Dacă cumpărați medicamente online, ar trebui să faceți acest lucru numai din farmaciile legale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel