Alertă pentru un fenomen meteo extrem, întâlnit rar în România: "Freezing rain" - VIDEO
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Missouri ice storm of 1949
Missouri ice storm of 1949

Un fenomen deosebit de rar va apărea în perioada următoare: "Freezing rain",  ploaia înghețată. Fenomenul apare atunci când temperaturile sunt sub pragul de îngheț. Picăturile de apă trec printr-o suprarăcire și îngheață la impactul cu orice obiect întâlnit. Și Bucureștiul va avea parte de acest fenomen.

Fenomenul de "freezing rain" este extrem de dăunător pentru circulația auto, pentru copaci și liniile de energie electrică, formând o peliculă de gheață în momentul contactului cu acestea. Avioanele au, de asemenea, probleme în a decola în asemenea condiții.

Ploaia înghețată apare atunci când temperatura se află sub pragul de îngheț. Picăturile de ploaie se suprarăcesc în timp ce trec printr-un strat de aer cu temperaturi sub zero grade, la câțiva metri de pământ, iar apoi îngheață la impactul cu orice obiect intâlnit.

O astfel de ploaie este asociată cu apropierea unui front cald, iar aerul rece, sub pragul de îngheț, este blocat în stratul inferior al atmosferei. Astfel, ploaia trece prin-un strat de aer rece aflat deasupra pământului și se răcește foarte mult. Picăturile în sine nu îngheață,însă, trec prin fenomenul numit suprarăcire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel