Data publicării:
Alertă OMS. Siropuri de tuse contaminate: „Utilizarea lor, în special la copii, poate duce la deces”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat joi că mai multe siropuri au fost identificate ca fiind contaminate în țări din regiunile OMS ale Americilor, Mediteranei Orientale, Asiei de Sud-Est și Pacificului de Vest, scrie Reuters.
Potrivit OMS, produsele afectate au fost fabricate de laboratoarele Pharmix din Pakistan și au fost inițial identificate în Maldive și Pakistan. Unele dintre aceste produse contaminate au fost descoperite și în Belize, Fiji și Laos. Compania Pharmix nu a putut fi contactată imediat pentru a oferi un comentariu în această privință.
Medicamentele, care conțin substanțe active pentru tratarea diferitelor afecțiuni, au prezentat niveluri nedorite ale contaminantului etilenglicol, a precizat OMS.
Această alertă reprezintă cea mai recentă avertizare a OMS cu privire la medicamentele contaminate similare fabricate anterior în India și Indonezia, care au fost asociate cu decesul a aproximativ 300 de copii în întreaga lume, anul trecut.
Conform declarației emise de agenție, nu au fost raportate evenimente adverse legate de siropurile fabricate în Pakistan. Cu toate acestea, OMS a îndemnat țările să intensifice testarea produselor fabricate de această companie între decembrie 2021 și decembrie 2022.
Contaminarea a fost identificată inițial în siropul Alergo în urma unei examinări de rutină realizată de Autoritatea de Alimentație și Medicamente din Maldive în luna noiembrie și a fost confirmată de autoritatea de reglementare australiană.
FOTO: Pexels
Ulterior, o inspecție la facilitățile de producție Pharmix, efectuată de Autoritatea Reglementării Medicamentelor din Pakistan, a constatat că mai multe alte produse erau, de asemenea, contaminate. Autoritățile au ordonat companiei să înceteze fabricarea tuturor medicamentelor lichide orale și au emis o alertă de retragere a acestora în luna noiembrie.
Potrivit OMS, un total de 23 de loturi de sirop Alergo, Emidone, Mucorid, Ulcofin și Zincell sunt afectate. Până în prezent, doar siropul Alergo a fost găsit în afara teritoriului Pakistanului.
Nivelurile de contaminare au variat între 0,62% și 0,82%, comparativ cu nivelul acceptat de nu mai mult de 0,10%, conform OMS. Aceste produse sunt destinate tratării alergiilor, tusei și altor probleme de sănătate.
"Produsele de calitate inferioară menționate în această alertă sunt nesigure și utilizarea lor, în special la copii, poate duce la vătămări grave sau deces", a avertizat OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News