ALERTĂ NUCLEARĂ: Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima. Nivelul de radiații a crescut
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Fukushima
Fukushima

Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, relatează agenţia Kyodo în pagina electronică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adăugat însă că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat. El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă. Guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 să fi fost declanşate procese de fisiune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri. "Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză", a declarat Yukio Edano, referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor de răcire.

Centrala Fukushima 1 este situată la 240 de kilometri nord de Tokyo. Reactorul 1 al centralei a înregistrat încă de sâmbătă o creştere a temperaturii, ceea ce a determinat autorităţile să deschidă vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsă în incinta centralei a dus la prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul, însă Guvernul japonez a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost afectat.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială a anunţat că accidentul este evaluat la nivelul 4 pe scara cu 7 gradaţii INES, care măsoară evenimentele nucleare şi radiologice. Nivelul 4 desemnează accidentele care nu implică riscuri importante în afara centralei.

Operatorul centralei, compania TEPCO, a anunţat că şi reactorul 3 înregistrează probleme similare. "La ora 5.30 (sâmbătă, 22.30, ora României), alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar presiunea din interior a început să crească", a afirmat un purtător de cuvânt al TEPCO, adăugând că "toate sistemele de menţinere a nivelului lichidului de răcire s-au blocat". Compania a afirmat că, în urma avariilor provocate de cutremurul de vineri, în zona centralei a fost depăşită limita maximă legală a radioactivităţii, însă Guvernul japonez a precizat că situaţia poate fi controlată. "Dacă reducem (presiunea) aerului şi injectăm apă (pentru răcirea sistemului), putem controla situaţia", a spus Edano.

"Nivelul radiaţiilor scăzuse în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar duminică dimineaţă a reînceput să crească şi a depăşit limitele stabilite de Guvern", a declarat un purtător de cuvânt al companiei. "Am informat Guvernul, prin transmiterea unui raport urgent", a adăugat el. "Vom urmări în continuare nivelul radioactivităţii (...) Substanţele radioactive eliberate până acum nu pot afecta în nici un caz starea de sănătate a populaţiei şi vrem ca oamenii să se simtă în siguranţă", a adăugat el. Autorităţile nipone au luat deja măsuri excepţionale pentru a limita consecinţele emanaţiilor radioactive, evacuând populaţia dintr-o zonă cu raza de 20 de kilometri în juurl centralelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel