Alertă meteo de Cod Roșu de furtuni cu grindină de mari dimensiuni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Roșu de furtuni. 

UPDATE: A fost emis Cod Portocaliu valabil până la 23:50 de averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, valabil în județul Hunedoara: Brad, Vața de Jos, Băița, Crișcior, Ilia, Certeju de Sus, Dobra, Șoimuș, Baia de Criș, Vețel, Buceș, Zam, Bucureșci, Luncoiu de Jos, Gurasada, Brănișca, Blăjeni, Ribița, Lăpugiu de Jos, Balșa, Vălișoara, Tomești, Vorța, Burjuc, Bulzeștii de Sus, Bătrâna. 

UPDATE: Nu mai sunt în vigoare alerte meteo de fenomene severe imediate, dar au rămas alertele meteo generale: 

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură se va menține, dar va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: conform textului și hărții

Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 23 iunie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iunie, ora 14 – 24 iunie, ora 08
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40...50 l/mp.
Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

----- 

UPDATE: Până la 18:30, este Cod Portocaliu în județul Hunedoara: Deva, Băița, Ilia, Certeju de Sus, Șoimuș, Vețel, Luncoiu de Jos, Hărău, Brănișca, Vălișoara, Cârjiți. Meteorologii anunță averse torențiale care vor acumula 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină. 

UPDATE: A fost emis Cod Portocaiu valabil până la 17:30, de vijelie, averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină. Alerta este valabilă în județul Bacău: Onești, Târgu Ocna, Dofteana, Oituz, Helegiu, Mănăstirea Cașin, Slănic-Moldova, Târgu Trotuș, Bârsănești, Pârgărești, Ștefan cel Mare, Cașin, Buciumi, Bogdănești. 

În același timp, meteorologii au emis Cod Portocaliu valabil până la 17.30 în județele: 

Timiş: Pietroasa;

Hunedoara: Ilia, Dobra, Vețel, Gurasada, Brănișca, Lăpugiu de Jos, Pestișu Mic, Cerbăl, Cârjiți, Lelese, Bătrâna, de averse torențiale care vor acumula 35...40 l/mp, descărcări electrice, vijelie, grindină.

--- 

A fost emisă alertă meteo de Cod Roșu de averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelie pentru județul Bacău: Moinești, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Poduri, Berzunți. 

 În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 40...50 l/mp.

Alerta este valabilă până la 17:20. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel