Alertă Kaspersky: zeci de mii de troieni bancari pentru mobil
Kaspersky Lab descoperă peste 61.000 de troieni bancari Trojan pentru mobil, în T2 din 2018.
Peste 61.000 de viruşi bancari Trojan pentru dispozitive mobile au fost identificate pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului, de regulă atacatorii cibernetici reuşind să se 'deghizeze' în interfaţa aplicaţiei bancare pe care utilizatorii o accesează, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Kaspersky Lab.
Numărul viruşilor descoperiţi este de peste trei ori mai mare decât în primele trei luni ale anului în curs, şi de peste două ori peste datele înregistrate în trimestrul I din 2017. 'Viruşii troieni de tip mobile banking sunt printre cele mai periculoase tipuri de malware, fiind create pentru a fura bani direct din conturile bancare ale utilizatorilor de dispozitive mobile. Acest tip de atac este atrăgător în special pentru infractorii cibernetici care caută să obţină un profit rapid şi uşor. Malware-ul este, de obicei, deghizat într-o aplicaţie legitimă, pentru a convinge utilizatorii să-l instaleze. Odată ce aplicaţia bancară este lansată, troianul îşi afişează propria interfaţă care se suprapune peste interfaţa aplicaţiei bancare. Când utilizatorul introduce datele de identificare, malware-ul fură informaţiile.'
Un prag istoric
În timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2018 s-au identificat 61.045 de astfel de troieni, ceea ce reprezintă un prag istoric pentru cercetătorii Kaspersky Lab, de când observă astfel de ameninţări. Cea mai mare 'contribuţie' la acest număr a fost făcută de creatorii de troianului Hqwar, adică aproximativ jumătate din noile modificări ale acestui malware descoperite până acum. Troianul Agent a ocupat locul doi cu aproximativ 5.000 de pachete', se menţionează în analiza de specialitate.
Potrivit sursei citate, în perioada aprilie - iunie 2018, din totalul atacurilor cu malware pentru dispozitivele mobile, cele mai multe cazuri de malware pentru mobile banking au fost identificate în SUA (0,79%), Rusia (0,7%) şi Polonia (0,28%). În acest context, Rusia şi SUA au schimbat locurile în comparaţie cu T1 2018, în timp ce Polonia a 'sărit' de la locul 9 la cel de-al treilea, în principal din cauza distribuţiei active a modificărilor Trojans.
Vezi și: Uber, Taxify, pericol neștiut. Vulnerabilitatea care te lasă fără mașină
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News