Alertă înainte de Anul Nou în Japonia. Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Autoritățile din Japonia au raportat că trei rachete balistice nord-coreene au căzut în Marea Japoniei.

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre Marea Japoniei. Ministerul japonez al Apărării a declarat că prima rachetă balistică a fost lansată sâmbătă dimineața la scurt timp după ora locală 08:00 (23:00 GMT), a doua a fost lansată la aproximativ 08:14 (23:14 GMT) și o a treia rachetă un minut mai târziu, conform Al Jazeera.

Toate cele trei rachete au fost lansate din suburbiile capitalei Phenian și au atins o altitudine de 100 km (62 mile), zburând pentru aproximativ 350 km (217 mile).

Rachetele au căzut în Marea Japoniei, dar în afara zonei economice exclusive a Japoniei, o regiune care se întinde la aproximativ 370 km (200 de mile marine) de la coasta țării, potrivit ministerului.

Autoritățile japoneze au spus că informații de avertizare au fost furnizate aeronavelor și navelor din vecinătatea traiectoriei de zbor a rachetelor, dar nu au fost raportate incidente „în acest moment”.

„Acțiunile Coreei de Nord, inclusiv lansările repetate de rachete balistice, amenință pacea și securitatea Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale. În plus, astfel de teste balistice încalcă rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat ministerul apărării într-un comunicat.

Coreea de Sud a receptat lansările

Șefii de stat major din Coreea de Sud au confirmat lansările de rachete de către Coreea de Nord și au spus că armata lor monitorizează situația.

„Armata noastră menține o poziție completă de pregătire în timp ce cooperează strâns cu SUA și consolidează supravegherea și vigilența”, au spus sud-coreenii.

Lansările de sâmbătă se adaugă numărului de aproximativ 70 de rachete balistice din Coreea de Nord lansate de-a lungul anului.

Lansarea de sâmbătă are loc și la doar câteva zile după ce Coreea de Nord ar fi zburat cu drone în spațiul aerian al Coreei de Sud pentru prima dată din 2017, determinând Seulul să desfășoare avioane de luptă și elicoptere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel