Data publicării:

Alertă în Germania. Nivelul râului Elba a crescut cu peste 5 metri faţă de normal

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Inundaţii în nordul Germaniei.

O furtună a lovit zonele de coastă din nordul Germaniei, perturbând serviciile feroviare şi provocând avertismente de inundaţii, inclusiv în oraşul-port Hamburg.

Celebra piaţă de peşte din Hamburg a fost inundată, deoarece nivelul apei din râul Elba, care se varsă în Marea Nordului, a crescut cu 5,2 metri peste nivelul normal.

Serviciul meteorologic german a emis o avertizare pentru vânt cu forţă de uragan în nord, care ar putea atinge viteze de aproape 100 de kilometri pe oră.

Pompierii din Hamburg au răspuns la 450 de apeluri de urgenţă în noaptea dintre sâmbătă spre duminică.
Copacii căzuţi, care blocaseră căile ferate şi drumurile, au fost curăţaţi, iar doi bărbaţi au fost salvaţi după ce o barcă a rămas blocată sub un pod din nordul oraşului, au anunţat serviciile de urgenţă într-un comunicat citat de Reuters.

Radioul public german NDR a declarat că mai multe comunităţi din apropierea oraşului Wismar, la est de Hamburg, au suferit pene de curent.

Operatorul feroviar Deutsche Bahn a fost nevoit să suspende mai multe linii în nord.

Inundaţiile îi îngrijorează pe germani mai ales după ce, în luna iulie a anului trecut, apele au omorât aproximativ 170 de persoane ce locuiau în landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westfalia. Mii de case şi zeci de poduri au fost distruse de intemperii, mai bine de 40.000 de persoane fiind grav afectate, transmite Mediafax.

Vezi şi: Atlasul Norilor, carte de căpătâi în meteorologie. Nicolae Donici, un român născut la Chişinău, contribuţie importantă

Ancuţa Manea, cercetător ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre Atlasul Norilor, o lucrare de mare importanţă la nivel internaţional, care este opera unui român.  

Întrebată de Val Vâlcu ce personalităţi marcante ies în evidenţă în istoria cercetărilor meteo, Ancuţa Manea a adus aminte de numele lui Nicolae Donici, un român născut la Chişinău. 

"Dacă ar fi să vorbesc de o personalitate interesantă, care este trecută uneori cu vederea, pentru că nu este de pe teritoriul actual al României, aş vorbi despre Nicolae Donici, născut în 1874 la Chişinău. Acesta are o activitate foarte interesantă în astronomie, dar şi în meteorologie. În ceea ce priveşte meteorologia, în cadrul observatorului astrofizic de la Dubăsarii Vechi, şi-a înfiinţat o mică staţie meteo. Şi ceea ce este iarăşi interesant în activitatea sa este că în anul 1923, în luna septembrie, a participat la Săptămâna Norilor, organizată de Oficiul Naţional Meteorologic al Franţei. Este un lucru foarte important, pentru că atunci a avut de identificat, de făcut fotografii şi de propus aceste fotografii pentru această acţiune de clasificare a norilor, care s-a desfăşurat la nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale. 

Deci, această parte vizuală de observare a norilor a constituit o activitate foarte importantă la nivel internaţional. În momentul de faţă, aşa cum există în manualele de meteorologie, norii sunt clasificaţi pe 3 etaje, genuri, specii, varietăţi, le avem pe toate în Atlasul internaţional al Norilor. Dar, ca să se ajungă aici, lumea a trebuit să contribuie cu observaţii, fotografii, să vadă în ce context au fost formaţi norii respectivi, să îi clasifice. A fost o activitate furibundă a meteorologilor, pentru că existau păreri diferite. Faptul că s-a ajuns la acel consens reprezintă un foarte mare plus pentru meteorologie. În 2017, în Atlasul Internaţional al Norilor au fost incluse două specii noi. Faptul că Nicolae Donici a contribuit şi el la această clasificare mi se pare un lucru deosebit", a declarat Ancuţa Manea la DC NEWS TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel