Alertă de tsunami în Indonezia. Autoritățile intervin după ce vulcanul Ruang a erupt - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
A fost emisă o alertă de tsunami în Indonezia.

Autoritățile din Indonezia au emis o alertă de tsunami după ce un vulcan a erupt de mai multe ori în cea mai sudică regiune a țării, aruncând o coloană de fum în cer și forțând sute de persoane să fie evacuate din casele lor. Muntele Ruang, un stratovulcan din provincia Sulawesi de Nord, a erupt pentru prima dată marți la ora locală 21.45, iar apoi de patru ori miercuri, a declarat agenția de vulcanologie din Indonezia.

Nivelul de alertă pentru vulcanul Ruang, al cărui vârf se află la 725 de metri deasupra nivelului mării, a fost ridicat miercuri seara de la trei la patru, cel mai înalt nivel din sistemul cu patru niveluri.

”Pe baza rezultatului observațiilor vizuale și instrumentale care au arătat o creștere a activității vulcanice, nivelul Muntelui Ruang a fost ridicat de la nivelul trei la nivelul patru”, a declarat Hendra Gunawan, șeful agenției de vulcanologie din Indonezia, conform The Guardian.

Autoritățile au extins miercuri seara o zonă de excludere de 4 km în jurul craterului la 6 km.

 

Foto: Agerpres

Nu au fost raportate decese sau răniți, dar peste 800 de persoane au fost evacuate din două sate de pe insula Ruang către insula Tagulandang din apropiere, a anunțat agenția de stat Antara.

Agenția de vulcanologie a declarat că locuitorii din Tagulandang trebuie să fie evacuați în afara razei de 6 km până miercuri seara.

Oficialii se tem că o parte a vulcanului s-ar putea prăbuși în mare și ar putea provoca un tsunami, așa cum s-a întâmplat în 1871. Insula Tagulandang din nord-estul vulcanului este din nou în pericol, iar locuitorii acesteia se numără printre cei cărora li s-a cerut să fie evacuați.

Agenția națională indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor a declarat că locuitorii vor fi mutați în Manado, cel mai apropiat oraș, pe insula Sulawesi, o călătorie de șase ore cu barca.

Tsunami în 2018

În 2018, erupția vulcanului indonezian Anak Krakatau a provocat un tsunami de-a lungul coastelor din Sumatra și Java, după ce părți ale muntelui au căzut în ocean, provocând moartea a 430 de persoane.

Într-o declarație, Gunawan le-a transmis oamenilor ”să fie în alertă pentru potențiala ejecție de roci, descărcări de nori fierbinți și tsunami cauzate de prăbușirea corpului vulcanului în mare”.

Erupția inițială a vulcanului Ruang de marți seară a împins un coloană de cenușă la 1,2 mile în aer, iar a doua erupție a dus-o la 1,5 mile, a declarat Muhammad Wafid, șeful agenției geologice, într-o declarație.

Agenția de vulcanologie a declarat că activitatea vulcanică a crescut după două cutremure din ultimele săptămâni.

Indonezia, o țară vastă formată din arhipelaguri, cunoaște o activitate seismică și vulcanică frecventă din cauza poziției sale din Cercul de foc al Pacificului, o zonă în formă de arc în care se ciocnesc plăcile tectonice, care se întinde din Japonia prin sud-estul Asiei și prin bazinul Pacificului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel