Data publicării:
Alertă de tornade în România. Elena Mateescu, ANM, avertizare de ultim moment. "Sunt fenomene meteorologice extreme"
Există risc te tornade în România.
O informație publicată de o publicație independentă arată risc de tornadă în România, nivelul de alertă fiind cel maxim, de 3 din 3. Vestul și centrul țării ar urma să fie lovite de vijelii extreme, cu grindină, iar vântul va atinge la rafală și 100 de kilometri pe oră, transmite Antena 3 CNN. Gabriela Băncilă, directorul ANM, a intervenit în direct la TV pentru a explica cum va evolua vremea în România în perioada următoare.
Gabriela Băncilă, directorul ANM: Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme
"Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.
De altfel, de la ora 15:00 a intrat în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu ce vizează jumătatea nordică a țării, practic vestul, centru, nordul, nord-estul României, acolo unde vijeliile vor fi unele puternice, rafalele de vânt putând depăși 70-90km/h, izolat chiar peste 100km/h.
Vorbim și de posibilitatea să înregistrăm grindină de medii și mari dimensiuni și pe intervale scurte de timp, să mai cumulăm valori de precipitații de peste 50-60l/m² în mai puțin de o oră. În timp ce jumătatea sudică a țării traversează astăzi cel mai intens val de căldură din această săptămână.
Ce este, de fapt, o tornadă
Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cald cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative de peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.
Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră", a spus Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News