"Alertă de tentative de atac cibernetic". Poliția Română îi avertizează pe românii care au primit acest mesaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pexels.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pexels.com
Poliția Română îi avertizează pe românii care au primit acest mesaj.

”Alertă de tentative de atac cibernetic”.......În cazul în care aţi primit un astfel de e-mail vă reamintim că este un fals. Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, spune Poliţia, într-un comunicat, potrivit Antena 3.

"Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate"

”Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română astfel aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online. Verificaţi mereu sursa reală a mesajului.

Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media. Nu uita că te poţi antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro ”, mai precizează Poliţia Română.

Mare atenție și la alt gen de mesaje!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis o atenționare către români privitoare la atacurile prin intermediul email-urilor și SMS-urilor:

"Atenție la e-mail-urile sau sms-urile primite în perioada următoare, care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)!

Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai putin vigilenti online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale.

În anii precedenți, am observat tentative de #phishing sau de răspândire de #malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate. În respectivele mesaje, atacatorii încearcau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale“, transmite DNSC.

Ce trebuie să faci

"Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori.

- Evitați accesarea de link-uri/atașamente din surse necunoscute sau dubioase! Scanați-le cu o soluție de securitate

- Verificați MEREU sursa reală a mesajului

- Evitați furnizarea de date sensibile, mai ales dacă vă sunt cerute explicit online

- Atenție la corectitudinea textului din mesaj Dacă ați căzut în capcană, recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont!

- Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la [email protected].

- Antrenați-vă pentru a vă feri de capcanele din online pe https://sigurantaonline.ro“, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel