Alertă de sănătate: Un studiu arată că noua variantă de mpox se transmite în principal de la om la om
Un nou studiu publicat joi în revista Cell dezvăluie că diversele epidemii de mpox din Africa sunt cauzate de factori distinctivi, cu o nouă variantă a virusului care se răspândește predominant de la om la om, în timp ce varianta mai veche este transmisă în principal de la animale la oameni
Citește și: George Simion stă cu orele pe live cu personaje controversate. Cel puțin unul dintre ei e interlop /video
Mpox, cunoscută anterior drept „variola maimuței”, continuă să afecteze zone vaste din Republica Democratică Congo (RDC) și alte câteva țări africane. Studiul arată că două versiuni distincte ale virusului sunt active: clada I, prezentă de zeci de ani, și o nouă variantă, clada Ib, care a fost identificată recent, informează AFP.
„Cazurile de mpox din Republica Democrată Congo sunt alimentate de două mecanisme de transmitere”, subliniază autorii studiului. Analizele genetice au arătat că, în timp ce varianta mai veche (clada I) este încă asociată preponderent cu transmiterea de la animale la oameni, noua variantă (clada Ib) se răspândește mai frecvent între oameni, adesea prin contact direct, inclusiv prin relații sexuale.
Această diferență este crucială, mai ales în contextul epidemiei mondiale de mpox, care continuă din 2022, dar care este determinată de o altă tulpină, clada II, responsabilă de răspândirea bolii în afara continentului african. De exemplu, varianta Ib a fost depistată într-un caz izolat în Germania, un semn rar de răspândire în afara Africii.
Această situație complicată a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a declarat mpox o urgență globală de sănătate în 2022, în contextul creșterii rapide a numărului de cazuri în diverse regiuni ale lumii. Autorii studiului au subliniat importanța înțelegerii detaliate a diferitelor moduri de transmitere ale acestor tulpini pentru a preveni extinderea lor.
Potrivit studiului, varianta Ib prezintă o mutație adaptativă care facilitează transmiterea între oameni, sugerând că acest tip de virus ar putea deveni predominant în viitor în epidemii umane. De aceea, cercetătorii atrag atenția asupra necesității unor măsuri de prevenție și control mai stricte pentru a limita răspândirea virusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News