Data publicării:

Alertă de rujeolă în Anglia. Ar putea apărea un focar de până la 160.000 de cazuri, în lipsa vaccinării

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Agenția de sănătate publică din Marea Britanie a avertizat vineri că un focar de rujeolă în centrul Angliei s-ar putea răspândi în alte orașe dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula adoptarea vaccinării.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a declarat un incident național, semnalând un risc în creștere pentru sănătatea publică.

A spus că au existat 216 cazuri confirmate și 103 cazuri probabile în West Midlands de la 1 octombrie anul trecut, majoritatea fiind la copii sub 10 ani.

„Cu utilizarea vaccinului, în unele comunități, atât de scăzută, există acum un risc foarte real de răspândire a virusului în alte orașe”, a spus directorul executiv al UKHSA, Jenny Harries.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA din noiembrie a declarat că a existat o creștere anuală ”uimitoare” a cazurilor de rujeolă și a deceselor la nivel global în 2022.

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri din lume, dar poate fi prevenită prin două doze de vaccin. Pandemia de COVID-19 a perturbat masiv eforturile de imunizare de rutină la nivel mondial, iar revenirea a fost lentă.

Harries a spus că sunt necesare măsuri imediate pentru a stimula absorbția vaccinului MMR (rujeolă, oreion și rubeolă) în zonele în care acesta este scăzut.

„Avem nevoie de un efort concertat pe termen lung pentru a proteja persoanele și pentru a preveni focarele mari de rujeolă”, a adăugat ea, conform Reuters.

În Marea Britanie, MMR face parte din programul de rutină de imunizare a copiilor oferit de Serviciul Național de Sănătate finanțat de stat. Anul trecut, UKHSA a declarat în unele zone și grupuri din Londra, acoperirea primei doze de MMR la vârsta de 2 ani a fost de până la 69,5%.

În iulie anul trecut, UKHSA a avertizat despre o creștere constantă a cazurilor de rujeolă și riscul unei reapariții a virusului, în special în Londra, unde a spus că ar putea apărea un focar de 40.000 până la 160.000 de cazuri din cauza ratelor scăzute de acoperire a vaccinurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel