Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Alertă de holeră în Suceava. DSP Suceava recomandă evitarea scăldatului și consumul apei doar din surse autorizate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Alertă de holeră în Suceava. DSP Suceava recomandă evitarea scăldatului și consumul apei doar din surse autorizate / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela
Alertă de holeră în Suceava. DSP Suceava recomandă evitarea scăldatului și consumul apei doar din surse autorizate / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela

Este alertă de holeră în Suceava.

Alegeri prezidentiale 2024

Este alertă de holeră în județul Suceava, după ce autoritățile din Republica Moldova au descoperit bacteria periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului. DSP recomandă populației să evite scăldatul și să bea apă din surse sigure, transmite Realitatea Plus.

Totodată, DSP Suceava a anunțat că a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, fiind asigurată o atenție deosebită respectării regulilor igienico-sanitare. Totodată, rețeaua medicală din teritoriu a fost atenționată să anunțe imediat DSP dacă apare orice suspiciune legată de un posibil caz de holeră.

Oamenii au fost și ei atenționați să consume apă de băut numai din surse autorizate, sigure. Totodată, specialiștii au recomandat respectarea riguroasă a regulilor de igienă. Spălatul pe mâini rămâne a fi una dintre cele mai importante reguli pe care populația ar trebui să o respecte. O atenție deosebită trebuie acordată și regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum. Fructele și legumele trebuie spălate cu atenție înainte de a fi mâncate, tot cu apă din surse sigure. De asemenea, se recomandă evitarea scăldatului în locuri în care apa nu a fost testată.

Dr. Carmen Dorobăț: Trebuie să fim atenți unde ne scăldăm, la alimente și la zonele de cazare

După ce bacteria periculoasă a fost descoperită în Republica Moldova, medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre pericolul apariției holerei și în țara noastră.

„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale digestivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verificați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimentele pe care consumă și la zonele de cazare.

Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.

Dacă vorbim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist, la Realitatea Plus. Vezi mai mult AICI.

Simptomele și tratamentul holerei. Voichița Lăzureanu, medic infecționist: În formele grave ale holerei rata de deces este foarte mare

Și medicul infecționist Voichița Lăzureanu a vorbit despre simptomele și tratamentul holerei. 

”Încă nu știm despre ce serogrup este vorba pentru că se cunosc deja peste 200 de serogrupuri fiecare dintre ele cu mai multe serotipuri și doar puține dintre aceste serogrupuri pot da boala la om, în principal două serogrupuri toxigene, adică trebuie să producă și toxina responsabilă de această boală infecțioasă de holeră”, a declarat medicul infecționist la B1 TV.

”Undeva la 75% dintre persoane fac forme asimptomatice și doar 25% fac forme grave de holeră, dar atunci când există aceste forme grave, rata de deces este foarte mare. Vorbim despre diaree apoasă, numeroase scaune, vărsături, dureri abdominale, cu instalarea rapidă a unui sindrom de dezhidratare cu hipotensiune și probabilitatea de a intra în insuficiență renală acută și deces. Putem trata holera prin rehidratatare, reechilibrare hidroelectrolitică cât de rapidă, fie pe cale orală fie pe cale intravenoasă și respectiv administrare de antibiotice de tip tetraciclină”, a concluzionat medicul infecționist Voichița Lăzureanu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel