Alertă de fraudă pe WhatsApp. Mai mulți români au primit mesaje cu donații
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Mai mulți români au primit mesaje pe WhatsApp în care erau anunțați că urmează să primească o donație. Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția că este vorba despre o tentativă de fraudă.

„În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 mil. de euro. Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar”, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli.

În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari.

Citește și: Meta avertizează că ar putea închide Instagram şi Facebook în Europa

 

Raportul depus de Meta Platforms. Inc. la Comisia americană de supraveghere a pieței de capital (SEC) face referire la riscurile privind afacerile companiei lui Mark Zuckerberg, afacere care reunește rețelele sociale Facebook, Instagram, serviciul de mesagerie WhatsApp dar și celelalte business-uri din jurul lor. Rețelele sociale Facebook și Instagram, dar și alte servicii Meta sunt afectate în Europa de Regulamentul General de Protecție a Datelor Personale (celebrul GDPR) și de anularea Privacy Shield, cadrul de reglementare SUA-UE a transferului transatlantic de date personale. „Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe clauzele contractuale standard (SCC) sau pe mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom mai putea oferi în Europa o serie dintre cele mai importante produse ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, fapt care ne-ar afecta în mod semnificativ și negativ afacerile, situația financiară și rezultatele operațiunilor” - se plânge Meta.

Cadrul de reglementare a transferului de date UE-SUA, Privacy Shield, introdus în 2016, a fost invalidat în anul 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În plus, celelalte prevederi legale pe care Meta se bazează pentru a transfera astfel de date, cum ar fi Clauzele Contractuale Standard (SCC), au fost supuse controlului de reglementare. În august 2020, Meta a primit un proiect preliminar de decizie din partea autorității irlandeze, care a concluzionat preliminar că soluția legală a Meta în ceea ce privește datele utilizatorilor europeni nu îndeplinește condițiile de conformitate cu GDPR. Astfel, IDPC a propus, preliminar, ca transferul de date din UE în SUA să fie suspendat. Compania americană a contestat la Înalta Curte Irlandeză decizia preliminară a autorității de protecție a datelor personale, în septembrie 2020. În mai 2021, instanța a respins contestațiile procedurale ale Meta Platforms Ireland, iar ancheta s-a reluat. „Credem că o decizie finală în această anchetă poate fi emisă din prima jumătate a anului 2022” - spune compania, în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel