Alertă de "ciclon-bombă" în SUA. 75 de milioane de americani ar putea fi afectaţi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Mii de zboruri au fost anulate în SUA după declanşarea unei alerte de "ciclon-bombă"

S-a decretat stare de urgență în SUA. Coasta de est se află sub alertă de „ciclon-bombă”, care ar putea afecta 75 de milioane de americani. Mii de zboruri au fost deja anulate.

75 de milioane de americani sunt în alertă din cauza „ciclonului-bombă" așteptat, care ar putea provoca ninsori abundente și vânt puternic de la Charlotte la Washington, până la New York și Boston în următoarele ore.

Mii de zboruri au fost deja anulate: Delta Airlines a oprit cel puțin 750 de zboruri programate pentru sâmbătă, în timp ce aeroportul din Boston a anulat peste 2.000 de zboruri.

Capitala statului Massachusetts este unul dintre orașele care se așteaptă să fie cel mai grav afectate de furtună, scrie ANSA. Dar și statele New York și New Jersey au declarat stare de urgență, având în vedere că se apropie furtuna de zăpadă masivă.

Numai în New York, meteorologii prognozează între 20 și 30 de centimetri de zăpadă, cu vânt extrem de puternic. Autoritățile, inclusiv Casa Albă, avertizează asupra temperaturilor scăzute și a condițiilor periculoase, în special pe șosele, citează Mediafax.

Ce este un ciclon-bombă?

Deși numele sună alarmant, fenomenul este relativ comun în America de Nord, iar termenul, care a fost inventat în 1980, a fost criticat de unii meteorologi pentru că este inutil de senzațional și inspiră panică. Apariția, cunoscută și sub denumirea de ciclogeneză explozivă, echivalează în esență la un sistem de furtună în dezvoltare rapidă, diferit de un uragan tropical, deoarece are loc la latitudinile mijlocii, unde fronturile de aer cald și rece se întâlnesc și se ciocnesc, explică cei de la www.independentespanol.com.

Vezi şi: Grecia şi Turcia au fost lovite de furtuna Elpida. Drumuri, şcoli şi aeroporturi închise

Un strat de zăpadă a acoperit capitala Greciei, de pe dealul Acropole până pe coasta din sud, perturbând traficul aerian, oprind transportul public şi lăsând zeci de şoferi blocaţi peste noapte pe o autostradă.

Echipele de salvare s-au străduit să ajute sute de şoferi ale căror maşini au fost blocate ore întregi pe o şosea de centură a Atenei, în timp ce furtuna, denumită Elpida, a traversat Grecia şi a acoperit oraşul cu un strat gros de zăpadă, relatează Reuters.

Ninsorile abundente sunt rare în Atena. Trasportul public din capitală a fost suspendat.

Centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din regiunea mai largă a Atenei şi de pe insula învecinată Evia au fost închise, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Şcolile, magazinele neesenţiale şi băncile din aceste două zone şi din multe insule greceşti, inclusiv Creta, vor fi închise şi marţi, deoarece valul de frig ar urma să persiste până miercuri.

Transportatorul grec Aegean Airlines a anulat luni toate zborurile, cu excepţia a cinci, şi a declarat că se aşteaptă ca programele să fie perturbate marţi şi, posibil, miercuri.

De asemenea, autorităţile turce au fost nevoite să oprească zborurile pe aeroportul din Istanbul din cauza ninsorilor abundente, în timp ce vremea a îngreunat transportul în întreaga ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel