Alertă cibernetică. Poşta Română dezminte informaţiile că derulează în online vreo campanie cu acordare de premii
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 08 mai 2019, 12:15
WhatsApp
Compania Naţională 'Poşta Română' (CNPR) nu derulează, în prezent, nicio campanie cu acordare de premii constând în telefoane de ultimă generaţie, precizează operatorul naţional de servicii poştale, într-un comunicat de presă transmis, miercuri.

Precizările survin după ce, marţi, Centrul Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică - CERT-RO, a sesizat pagina oficială de Facebook, că un nou atac de tip scam vizează clienţi care utilizează servicii oferite de Poşta Română. 'În urma apariţiei, în câteva publicaţii online, a unor materiale cu privire la faptul că mai mulţi utilizatori de servicii mobile au primit mesaje conform cărora ar fi câştigătorii unui telefon de ultimă generaţie, respectiv i-Phone XS sau Samsung S10, după caz, din partea Poştei Române, menţionăm că, în acest moment, compania nu derulează niciun fel de concurs.

De asemenea, orice tip de concurs cu premii care rulează în mediul online este scam, iar compania nu răspunde de răspândirea acestor informaţii false, în care numele instituţiei este folosit în mod abuziv. Singurele informaţii reale despre Poşta Română se regăsesc pe site-ul oficial al companiei (www.posta-romana.ro) şi pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana)', notează operatorul naţional de servicii poştale.

Marţi, CERT-RO a scris pe pagina oficială de Facebook, că un nou atac de tip scam vizează clienţi care utilizează servicii oferite de Compania Naţională 'Poşta Română' (CNPR). 'Nou atac de tip #scam vizează clienţi care utilizează servicii de la Compania Naţională Poşta Română. Momentan link-ul este inactiv, însă este posibil ca această campanie să fie replicată şi pe alte site-uri compromise. Evitaţi să introduceţi date personale şi/sau financiare după primirea unor astfel de campanii 'promoţionale'. Dacă nu aţi participat la un concurs, cum aţi putea câştiga?

Reţineţi faptul că astfel de promoţii sunt de obicei prezente exclusiv pe canalele oficiale ale companiilor. Mulţumim celor care ne transmit notificări cu privire la posibile incidente de securitate cibernetică pe Facebook, sau alte conturi de social media. Detaliile specificate de dvs. ne ajută la analizarea problemei, la diseminarea informaţiei către ceilalţi utilizatori şi, implicit, la diminuarea eventualelor pagube financiare în cazul unor astfel de încercări de fraudă online', se menţiona în anunţ. Practic, cei vizaţi sunt îndemnaţi să răspundă unui sondaj de opinie pentru loializare, iar în schimbul informaţiilor oferite ar primi un cadou din partea sponsorilor, constând în smartphone-uri de ultimă generaţie. Mai mult, la secţiunea de comentarii este postat un mesaj cu textul 'Am câştigat un Samsung S10, aştept cu nerăbdare. Multumesc !'.

Începând cu data de 2 mai, persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta, la numărul unic 1911, incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, costul proiectului fiind de un milion de euro. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, şi este disponibil non-stop. La ora actuală, în activitatea noului Call Center sunt implicate 10 persoane. 

VEZI ȘI Alertă cibernetică. Clienții Poștei Române sunt vizați de un atac #scam

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?