Alertă alimentară! Tone de pește stricat în piețele din România. Stanciu: Românii sunt cobaii Europei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
COntroale la comerciații de pește. FOTO. ANPC
COntroale la comerciații de pește. FOTO. ANPC
Este alertă alimentară după ce inspectorii OPC au găsit cantități mari de pește stricat în mai multe piețe din țara noastră. 

Înainte de sărbătorile de paști este alertă alimentară pentru inspectorii ANPC asta după ce au fost verificate piețele și depozitele de unde se alimentează comercianții cu pește, susține România TV. Inspectorii au aplicat și amenzi în valoare toatală de peste 700.000 de lei. 

Tone de pește au fost confiscate în Capitală, iar în Prahova inspectorii au găsit pește expirat și ținut în condiții mizere. Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90 la sută din peștele controlat era din import

În doar câteva zile controalele inspectorilor ANPC au scos la iveală pește cu termen de valabilitate expirat sau valabil, dar stricat. De altfel au fost retrase de la comercializare peste 18 tone de pește din mai multe județe din țară și din București. 

”Românii sunt cobaii Europei”

”Este inadmisibil ce se întâmplă pe piața agro-alimentară din România. Astfel de lucruri nu se întâmplă de ieri de azi ci de ani buni. Consumatorii din România sunt cobaii Europei. Aici se vând mărfurile alimentare expirate în alte țări. Am ajuns aici din cauza faptului că instituții ca ANPC și ANSVSA nu au supravegheat cu maximă atenție în ultimii ani, piața agro-alimentară din România.

Amenzile aplicate agenților economici sunt amenzi de tip interval de la 3.000 de lei la 30.000 de lei, iar aceștia, agenții economici, au posibilitatea legală ca în termen de 15 zile să achite jumătate din amenda aplicată. Totodată ANPC nu aplică și sancțiunea complementară care constă în închiderea definitivă a unității comerciale”, a precizat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori (APC), în direct la România TV.

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau a produselor din pește

Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea consumatorilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă să aveți în vedere următoarele:

- acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospețime

- nu achiziționați produse cu suprafață mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractati in orbite, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat) etc.

- refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare

- urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depașită

- la cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului

- nu cumpărați produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe etichetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel