Alertă alimentară în România. Avocado toxic, retras de la vânzare - Foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un mare lanț de magazine din România a retras de la vânzare un lot de avocado.

Este vorba despre Mega Image, care a anunțat retragerea de la comercializare a unui lot de avocado, țara de origine: Peru. S-au constatat depăşiri ale valorilor de cadmiu. Conform unui anunţ postat pe site-ul ANSVSA, Mega Image retrage de la comercializare produsul ”MEGA AVOCADO 700G CAL1”, lot: 2605, Țara de origine: Peru”.

”Retragerea produsului de pe piaţă si rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându-se depăşirea nivelului de cadmiu. Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, a transmis compania.

Sursa foto: ANSVSA

Clienții sunt sfătuiți să nu consume produsul toxic și să îl returneze imediat sau să îl distrugă

Prin urmare, clienții care au cumpărat produsele periculoase pentru sănătate, sunt sfătuiți de Mega Image să nu le consume și să le returneze imediat la locul de vânzare de unde le-au cumpărat. Această măsură vine în condițiile priorității acordate sănătății consumatorilor, notează compania, care a mai cerut ca toate produsele afectate să fie distruse ori returnate înainte de data limită, 24 iulie 2024.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a evidențiat importanța respectării acestor instrucțiuni cu scopul prevenirii expunerii la concentrații ridicate de Cadmiu în produse. Avertismentul emis de ANSVSA arată, din nou, nevoia ca alimentele afectate să fie complet eliminate din circuitul consumului, astfel încât sănătatea oamenilor să nu fie afectată, dar și cu scopul de a respecta normele de siguranță alimentară în vigoare.

Risc crescut de cancer

Cadmiul este un metal greu, toxic pentru om, dar și pentru mediu. Cadmiul este asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății. Toxicitatea cadmiului poate să apară atât prin inhalare, cât și prin ingestie. Inhalarea de praf sau vapori de cadmiu poate cuza iritații ale căilor respiratorii, dureri în piept, precum și dificultăți de respirație și chiar edem pulmonar sever, care poate duce la deces. De asemneea, consumul de alimente sau apă contaminate cu cadmiu poate provoca greață, vărsături, diaree, dar și dureri abdominale intense.

Dacă ne expunem des la cadmiu, acesta se acumulează în rinichi, unde poate provoca insuficiență renală cronică și alte disfuncții renale. De asemenea, expunerea pe termen lung la cadmiu poate demineraliza oasele, crescând riscul de fracturi, precum și osteoporoză. Cadmiul este clasificat ca un carcinogen. Este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar, cancer de prostată, dar și cancer de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel